Deutche Welle: Κούρεμα του ελληνικου χρέους και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - iefimerida.gr

Deutche Welle: Κούρεμα του ελληνικου χρέους και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μαρσέλ Φράτσερ , επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, προτείνει ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φράτσερ, οι μελέτες πού διεξήγαγε το Ινστιτούτο απέδειξαν ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και καθόλου βιώσιμο και ότι μια ακόμα επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλά επίτόκια δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οπως επισημαίνει : «Γι´ αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα σημαντική για τους ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο».

Ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει χαρακτηριστικά ότι :« Το κούρεμα του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, απασχόληση για τους ανθρώπους, ικανοποιητικό εισόδημα, αυτή είναι η συνταγή για την μείωση του χρέους». Ο κ. Φράτsερ αναγνωρίζει ότι με αυτή την θέση του τίθεται αντιμέτωπος με την γερμανική κυβέρνηση που θα είναι αυτή που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θεωρεί όμως ότι και η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να προσφέρει ανταλλάγματα όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Φράτσερ υπογραμμίζει ότι : «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι οι τράπεζες εξαρτώνται από τον χρηματοδοτικό ορό της Ευρώπης, είναι εξαρτημένες και δεν πρόκειται να επιζήσουν χωρίς ενίσχυση από την ΕΚΤ. Για την ώρα επιβιώνουν γιατί η ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις. Εάν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, τότε η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Εάν λοιπόν πραγματικά επιθυμεί να προστατεύσει τους ανθρώπους του, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εδώ δεν βλέπω άλλη εναλλακτική».

Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος περιμένει από τη γερμανική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών».

ΠΗΓΗ : DEUTCHE WELLE

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ