Με πρώτο στόχο την παραμονή στο ευρώ κατέρχεται το Ποτάμι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει να περιέλθει η Ελλάδα στην θέση του παρία της Ε.Ε.
«Το πρώτο πράγμα που λέει το Ποτάμι είναι ότι το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Δεν το διακινδυνεύουμε και δεν θα ρίξουμε την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Οι παλαβομάρες αυτών που οραματίζονται μια ερασιτεχνική παγκόσμια επανάσταση με κέντρο την Αθήνα δεν μας συγκινούν» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, προέβλεψε ότι το κόμμα του θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή καθώς θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα, τονίζοντας πως θα είναι «ντροπή» για την Δημοκρατία αν αυτή τη θέση πάρει η Χρυσή Αυγή.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι μετεκλογικά δεν προτίθεται να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ αλλά την Ελλάδα και θα γίνει ο καταλύτης της συνεννόησης.
Ασκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ασάφεια θέσεων» αφού «το ίδιο το κόμμα δεν γνωρίζει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απάντηση στην ερώτηση που θα βρουν κονδύλια για να πληρώσουν ομόλογα, μισθούς και συντάξεις,αν "τα σπάσουν" με τους δανειστές, και παρατήρησε: «Μουρμουρίζουν μόνο κάτι για καταθέσεις, αλλά οι καταθέσεις δεν είναι για να βγάζουν τους πολιτικούς από τα αδιέξοδα. Κούρεμα και φορολόγηση των καταθέσεων το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει».
Οπως τόνισε Το Ποτάμι δεν διεκδικεί κυβερνητικές καρέκλες, αλλά επιδιώκει να είναι δυνατό στη Βουλή για να αποτρέψει την κατάληψη κυβερνητικών και κρατικών θέσεων από κομματικούς και να τοποθετηθούν άξιοι και έντιμοι.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνιέται πλέον από κομματικές παρέες. Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει ούτε την παράταση, ούτε την ανασύσταση ενός νέου κομματικού κράτους. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες, ούτε με Μπαλτάκους» είπε με έμφαση.
Αναφερόμενος σε όσους από το "παλιό σύστημα" βλέπουν με επιφύλαξη ή καχυποψία το Ποτάμι υπογράμμισε: «Μη φοβάστε το Ποτάμι. Αυτό που βλέπετε είμαστε». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αρνητικά δημοσιεύματα από τις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα σύμφωνα με τα οποία το Ποτάμι «ξεφουσκώνει» ή είναι «ασπόνδυλο σώμα» λέγοντας: «Την απάντηση τη δίνει κάθε μέρα ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε εφημερίδες, δεν έχουμε κανάλια, στις ειδήσεις εμφανιζόμαστε για κάποια δευτερόλεπτα, αλλά είμαστε εδώ, παρόντες και δυνατοί. Το Ποτάμι θα παραμείνει ποτάμι και δεν θα γίνει λίμνη».
Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εξαπέλυσε βολές εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους στα Πανεπιστήμια. "Είχαμε κομματικούς στρατούς στα Πανεπιστήμια, τώρα έχουμε και κομματικούς πρυτάνεις", είπε και σημείωσε: "Κάποιοι που πάλευαν για την αυτονομία των ΑΕΙ τα παράτησαν λίγους μήνες μετά την εκλογή τους για να μπουν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και πανεπιστημιακοί που αγωνίζονταν κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ τώρα διδάσκουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και διαγκωνίζονται για το ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ".
Για το μεταναστευτικό είπε «όχι στον φόβο» του κ. Σαμαρά και όχι στα "ανοιχτά σύνορα" του κ. Τσίπρα. Ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με κλειστά σύνορα, ευρωπαϊκό άσυλο για τους πρόσφυγες και δικαιώματα για τους μετανάστες.
Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να είναι ισχυρός και όχι "από τα αζήτητα", όπως είπε, και τόνισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμπράξει στον εξευτελισμό του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας.
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα τους κάλεσε σε νέου σε ντιμπέϊτ και τους κατηγόρησε ότι προτιμούν τους μονολόγους.