Το Παρίσι έγινε την Κυριακή η πρωτεύουσα του κόσμου και όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα στην πόλη του φωτός, που μετατράπηκε σε πόλη του τρόμου τα προηγούμενα 24ωρα, με το μακελειό στο Charlie Hebdo και τις επιθέσεις που ακολούθησαν, κοστίζοντας τη ζωή 17 αθώων, ενώ τρεις δράστες έπεσαν νεκροί.
«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης»... περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες «je suis Charlie». Η Μασσαλιώτιδα ακούγεται από παντού. Δύο μικρά πανό «Je suis Charlie» γραμμένα στα αραβικά γίνονται δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Στη μία πλευρά της πλατείας είναι συγκεντρωμένοι οι «επιζώντες» του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.
Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.
«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα» , «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία». Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , «ελπίδα», «ενότητα», «αδελφοσύνη», «ανεκτικότητα». «Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία», λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα
3,7 εκατ. Γάλλοι στους δρόμους
Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας
Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας, ενώ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στη Γαλλία.
Πρόκειται για μια λαοθάλασσα, έναν ωκεανό, ένα «τσουνάμι της Δημοκρατίας» που παρέσυρε και διέλυσε σήμερα, κάθε φόβο για οτιδήποτε θα μπορούσε να απειλήσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.
Οι δύο διαδρομές της πορείας:
44 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην κεφαλή της πορείας
Συνολικά, σήμερα στο Παρίσι, για να δώσουν το παρόν στην πορεία, βρέθηκαν 44 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δεν φοβούνται», όπως φώναζε το πλήθος, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιού, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρεττανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδησαν στο μέσον της πομπής.
Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).
Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.
Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην πορεία του Παρισιού βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο και πιθανά τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που βρέθηκαν δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ στη σιωπηλή πορεία είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την Ρουμανία ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και την Ουκρανία ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Επίσης είναι εκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στην πορεία παραβράθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.
Στο Παρίσι βρίσκονται επίσης ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά, καθώς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ταξίδεψε στο Παρίσι, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ εκεί.
«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».
Σπάνια στιγμιότυπα μεταξύ ηγετών
Η ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας, που έφερε 44 ηγέτες μαζί, στο Παρίσι έδωσε ευκαιρίες για σκηνές σπάνιας εγγύτητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου.
Ο Παλαιστίνιος και ο Ισραηλινός ηγέτης σε απόσταση αναπνοής
Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αγκαζέ με το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας. Ανάμεσα στους δύο άνδρες, που έχουν να βρεθούν τόσο κοντά τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το γαλλογερμανικό δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ και ο πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Λαβρόφ-Ποροσένκο
Η πορεία έδωσε την ευκαιρία και για μία ακόμη συνεύρεση: του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Επικρίσεις για την παρουσία εκπροσώπων χωρών χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον σεβασμό των ελευθεριών
Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, εφημερίδα σύμβολο της ασέβειας, της ελευθεροστομίας και, κατά συνέπεια, της ελευθερίας της έκφρασης, η παρουσία στο Παρίσι εκπροσώπων κατασταλτικών καθεστώτων προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε τα υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;», αναρωτήθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γκαμπόν, του Μπενίν.
Επίσης, η παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού στην πορεία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί κατήγγειλαν τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.
Η μόνη αντιπροσωπεία που δεν συμμετείχε
Μόνη αντιπροσωπεία που δεν συμμετείχε στη μεγάλη πορεία αυτή του Μαρόκου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σαλαχεντίν Μεζουάρ δεν έλαβε τελικά μέρος «εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων» του προφήτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την μαροκινή πρεσβεία στο Παρίσι. «Η μαροκινή αντιπροσωπεία εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Βασιλείου του Μαρόκου» στη Γαλλία, αλλά «δεν έλαβε μέρος στην πορεία που οργανώθηκε στο Παρίσι εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων του προφήτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Oι ηγέτες στην κεφαλή της πορείας
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες στην κεφαλή της πορείας. Δείτε τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά και περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία πατώντας ΕΔΩ.
Ο Φρανσουά Ολάντ με τους συγγενείς των θυμάτων
Σύμφωνα με τη Le Figaro μια ώρα και 10 λεπτά μετά την έναρξη της πορεία ο Φρανουά Ολάντ παρέα με Μέρκελ, Κάμαρον, Ρέντσι και Νετανιάχου επέστρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Ράνια της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της πορείας έγραψε στο Τwitter: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις δολοφονίες. Οχι στο όνομα της θρησκείας. Οχι στο όνομα του Ισλάμ.
Νωρίτερα, Μέρκελ-Ραχόι-Σαρκοζί αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας για την πορεία:
Η αναχώρηση των ηγετών από το προεδρικό μέγαρο:
Το λεωφορείο που μετέφερε τους ηγέτες από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η πορεία
Εναν-έναν υποδέχτηκε το πρωί τους ηγέτες στο προεδρικό μέγαρο ο Ολάντ. Εδώ, ο Νετανιάχου
O Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς
Ο Ολάντ με τον Βρετανό πρωθυπουγό Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι
Η σιωπηλή πορεία ξεκινάει από την πλατεία της Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού
Συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Charlie Hebdo και εβραϊκό παντοπωλείο φθάνουν στο σημείο όπου ξεκίνησε η πορεία. Ολοι τους κρατούν στα χέρια τους χαρτιά με τα ονόματα των ανθρώπων τους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο.
Κατά τη διάρκεια της πορείας εκτυλίχθηκαν μοναδικές στιγμές όταν Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι τραγούδησαν μαζί το L'Esperance «Η ελπίδα είναι ένας θησαυρός». Πολλές φορές το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Στους δρόμους μέχρι αργά τη νύχτα οι διαδηλωτές:
Συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς όλοι οι Παριζιάνοι κατευθύνονται στο σημείο έναρξης της πορείας
Και στα μπαλκόνια των σπιτιών της γαλλικής πρωτεύουσας οι Παριζιάνοι λένε «Je suis Charile»
Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια: