Μετά την άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση υπό την πίεση των δανειστών βάζει μπρος και τον άμεσο περιορισμό του σκληρού πυρήνα του κράτους.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για τη συρρίκνωση κατά 30% του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων. Αναλυτικοτερα, το σχέδιο προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις με στόχο την αναμόρφωση 20 «διακριτών ομάδων φορέων», στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα. Γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 250.000 υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει ήδη επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να προτείνει ακόμη και άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ που εποτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών, επανακαθορισμό των οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων.
Οι λύσεις που προτείνονται για τους υπαλληλους που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς είναι οι εξής:
- θα μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου,
- θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,
- θα ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους,
- θα τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επίσπευση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του «στενού» πυρήνα του κράτους, μετά από πιέσεις της Τρόικας ώστε να επιτευχθεί μείωση των δημοσίων δαπανών.
Όλα αυτά θα γίνουν ταυτόχρονα με την υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται τόσο για την κατάργηση ή την συγχώνευση 151 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα οδηγήσουν στην «εφεδρεία» περίπου 50.000 υπαλλήλους εκ των οποίων περίπου 20.000 θα βεθούν με τον έναν ή άλλο τρόπο εκτός του σκληρού δημόσιου τομέα.
Πηγή: tovima.gr