Είναι ένας από τους... διάσημους μουσουλμάνους, όπως λέει. Ενας από τους ανθρώπους ο οποίος μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σχεδόν σε απολογητική στάση, απέναντι στη γενικότερη αντίληψη για το Ισλάμ. Και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Ο θρύλος του ΝΒΑ -έχει αναδειχθεί έξι φορές πρωταθλητής και πολυτιμότερος παίκτης- δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μετά από τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις από μουσουλμάνους στο Παρίσι. Με άρθρο του στο TIME, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αυτές οι πράξεις δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία.
«Μία ακόμη φρικτή πράξη τρομοκρατίας συνέβη και άνθρωποι όπως κι εγώ, που είμαστε γνωστοί στα ΜΜΕ ως «διάσημοι Μουσουλμάνοι» είμαστε ξανά στο προσκήνιο για να καταδικάσουμε θυμωμένα, να αποκηρύξουμε και να εξηγήσουμε- ξανά- πώς αυτές οι βάρβαρες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ.
Για εμένα η θρησκεία -όποια κι αν είναι- είναι οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ταπεινές, ηθικές ζωές, που δημιουργούν αρμονικές κοινότητες και προωθούν την ανοχή και τη φιλία με εκείνους έξω από τη θρησκευτική κοινότητα. Οι όποιοι θρησκευτικοί κανόνες πρέπει να υπηρετούν αυτό το στόχο. Το Ισλάμ που έμαθα και ασκώ, αυτό ακριβώς κάνει.
Η βία που διαπράττεται στο όνομα της θρησκείας δεν έχει ποτέ σχέση με αυτή, αλλά με τα χρήματα. Η ταινία του 1976 «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» το ερμήνευσε σωστά, όταν συμπεριέλαβε το δαιδαλώδη λαβύρινθο του σκανδάλου Watergate σε μία απλή φράση: «Ακολούθησε το χρήμα». Ξεχάστε τα τσιράκια που στην πραγματικότητα εκτελούν αυτές τις θανατηφόρες πράξεις, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτόματα drones, τηλεκατευθυνόμενα από άλλους. Αντί για ραδιοσήματα, οι πιλότοι τους χρησιμοποιούν επιλεκτικά δόγματα για να χειραγωγήσουν τις πράξεις τους. Διαστρεβλώνουν το Κοράνι, παραλείποντας και ερμηνεύοντας λάθος.
Τι σχέση έχουν τα χρήματα; Αν κοιτάξει κανείς το στόχο αυτών των τρομοκρατικών πράξεων, ξεκάθαρα δεν είναι για να μας φοβίσουν προκειμένου να αλλάξουμε συμπεριφορά. Το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου δεν φόβισε τους Αμερικανούς ώστε να αγκαλιάσουν το Ισλάμ», γράφει ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και συνεχίζει:
«Οπως πολλές τρομοκρατικές πράξεις στη Δύση, απλά ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας. Ετσι, η επίθεση στο Παρίσι, όπως οι περισσότερες, δεν είναι για να αλλάξει η δυτική συμπεριφορά, αλλά είναι σαν να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, τεντώνοντας τους μύες και ελπίζοντας να αποσπάσεις θαυμασμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο θαυμασμός είναι η στρατολόγηση περισσότερων και πιο πολλές δωρεές για να μείνει η οργάνωση ζωντανή. Πρέπει να συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι είναι πιο ''σωστοί'' από τις ανταγωνιστικές τρομοκρατικές ομάδες. Είναι επιχείρηση.
Δεν πρέπει να κατηγορούμε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η φτώχεια, η πολιτική καταπίεση, η συστηματική διαφθορά, η έλλειψη εκπαίδευσης και κριτικής σκέψης και η γενικότερη απελπισία σε αυτές τις χώρες είναι η σπίθα.
Ναι, έχουμε κάνει λάθη που θα χρησιμοποιηθούν για τη στρατολόγηση νέων ''drones''. Αλλά δεν πρέπει να ξεγελάμε τους εαυτούς μας ότι η πρόσφατη έκθεση με την εκτεταμένη και προφανώς αναποτελεσματική χρήση βασανιστηρίων προκάλεσε μία μαζική προσέλευση εθελοντών τρομοκρατών. Ο κόσμος ήξερε ότι βασανίζουμε. Το μόνο που αποκάλυψε η αναφορά ήταν το πόσο κακοί ήμασταν σε αυτό. Πιο σημαντικό, αν η στρατολόγηση επηρεαζόταν από λογικό ιδεαλισμό, θα συνειδητοποιούσαν ότι το γεγονός ότι έγινε και δημοσιεύθηκε τέτοια αναφορά, είναι αυτό που κάνει τους Αμερικανούς αξιοθαύμαστους. Δεν κάνουμε πάντα το σωστό, αλλά προσπαθούμε. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας και κάνουμε αλλαγές.
Γνωρίζοντας ότι αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις δεν σχετίζονται με τη θρησκεία, πρέπει να σταματήσουμε να εμπλέκουμε το Ισλάμ σε αυτές τις συζητήσεις. Ξέρω ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, γιατί ένα μεγάλο μέρος του δυτικού πληθυσμού δεν κατανοεί την ισλαμική πίστη. Το μόνο που βλέπουν είναι βάναυσοι αποκεφαλισμοί, απαγωγές νέων κοριτσιών, αιματηρά μακελειά με παιδιά σε σχολεία και πυροβολισμοί. Φυσικό είναι να φοβούνται όταν ακούνε τη λέξη Μουσουλμάνος, ή βλέπουν κάποιον με παραδοσιακά μουσουλμανικά ρούχα. Παρά τις φιλανθρωπικές παρορμήσεις, πρέπει να σκέφτονται «Καλύτερα ασφαλής, παρά λυπημένος», καθώς στρέφονται γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οταν η Κου Κλουξ Κλαν καίει ένα σταυρό στην αυλή μίας μαύρης οικογένειας, οι Χριστιανοί δεν καλούνται να εξηγήσουν ότι αυτές δεν είναι πραγματικά χριστιανικές πράξεις. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η Κου Κλουξ Κλαν δεν αντιπροσωπεύει τις χριστιανικές διδαχές. Αυτό είναι που λαχταρώ εγώ και άλλοι Μουσουλμάνοι. Την ημέρα που αυτοί οι τρομοκράτες που υμνούν το όνομα του Μωάμεθ ή του Αλλάχ ενώ υποτιμούν τις πραγματικές διδαχές τους, να αναγνωρίζονται αυτόματα ως κακοποιοί μεταμφιεσμένοι σε μουσουλμάνους. Είναι σαν τους ληστές τραπεζών που φορούν μάσκες με το πρόσωπο προέδρων. Δεν πιστεύουμε στην πραγματικότητα ότι ο Τζίμι Κάρτερ ή ο Τζορτζ Μπους λήστεψαν την Bank of America στον ελεύθερο χρόνο τους.
Δεν μπορούμε να βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία περισσότερο από ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στο έγκλημα γενικά. Το ειρωνικό είναι πως η τρομοκρατία είναι στην πραγματικότητα ενέργεια ενάντια στη θρησκεία που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν. Είναι η συνειδητοποίηση ότι η θρησκεία και οι διδαχές της δεν είναι αρκετές για να πείσουν τους ανθρώπους να τις ακολουθήσουν. Οποια θρησκεία απαιτεί εξαναγκασμό δεν είναι για την κοινότητα, αλλά για τους ηγέτες που θέλουν εξουσία.
Ανυπομονώ για την ημέρα που μία πράξη τρομοκρατίας από ανθρώπους που δηλώνουν μουσουλμάνοι θα αντιμετωπιστεί σαν τίποτα περισσότερο από μία εγκληματική πράξη από μία τραμπούκικη πολιτική οργάνωση που φορά τη μάσκα του μουσουλμάνου. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να διδάξουμε στις κοινότητές μας ποιες είναι οι πραγματικές αντιλήψεις του Ισλάμ».