Χρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα ενωμένο και δυνατό, αλλά είναι εδώ - iefimerida.gr

Χρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα ενωμένο και δυνατό, αλλά είναι εδώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα ενωμένο και δυνατό. Αλλά είναι εδώ. Οι ιδέες και η ψυχή του είναι εδώ» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση ενόψει της υποψηφιότητάς του στη Β' Αθηνών.

Αναφερόμενος στην διάσπαση από το κόμμα Παπανδρέου, επεσήμανε πως «τώρα πρέπει να είμαστε πιο δεμένοι από ποτέ. Τώρα παραμένουμε ΠΑΣΟΚ, τώρα στα δύσκολα. Και απέναντι σε όλους τους φίλους και συντρόφους μας, λέμε ότι εμείς θα παλέψουμε για να ξαναβρεθούμε. Γιατί εμείς που μένουμε εδώ, παλεύουμε και για εκείνους». Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά κατεβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές με κατακερματισμένες δυνάμεις παρότι η ευθύνη απέναντι στον τόπο θα επέβαλε να έχει επικρατήσει η λογική της ενότητας και της συνεννόησης.

«Δεν το καταφέραμε. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν επικράτησε το πνεύμα της ενότητας και η λογική της δημιουργικής σύγκρουσης με τρόπο συντεταγμένο, πολιτικό και θεσμικό[...] Πολλοί σύντροφοί μας αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα άλλο, ξεχωριστό δρόμο.

[...] Απέφυγαν ένα ουσιαστικό διάλογο συνεννόησης και επέλεξαν ξεχωριστούς δρόμους».

Οπως επεσήμανε, «στην πιο κρίσιμη στιγμή, χάνουμε μία ιστορική ευκαιρία να καταγραφεί η κεντροαριστερά ως ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο εξουσίας». Αλλά προειδοποίησε ότι «ο κατακερματισμός που δεν καταφέραμε να αποφύγουμε, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λάθος μάχες. Η μάχη όλων εναντίον όλων και οι μικροί εμφύλιοι για την αλληλοεξόντωσή μας, θα έχουν μία τραγική και μοιραία κατάληξη και για την χώρα, γιατί θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πόλωση και για την παράταξη, γιατί την προορίζει σε ένα τραυματισμένο, μικρό άθροισμα κομμάτων και ανθρώπων».

Τόνισε με έμφαση πως «θα αντισταθούμε σ’ αυτήν την προοπτική. Και θα το κάνουμε με σεβασμό, με αξιοπρέπεια, με όρους πολιτικούς, με όρους ιδεών, με όρους ανανέωσης, μακριά από άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις».

Οπως είπε «η κατακερματισμένη κεντροαριστερά, μπορεί ακόμα και τώρα να διαμορφώσει συνθήκες μίας πολιτικής συνεννόησης για το καλό της χώρας, των πολιτών και της Παράταξης». Και πρότεινε να εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο και να απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα και τους πολίτες της κεντροαριστεράς.

Αναφερόμενος στην ατελείωτη τραγωδία στη Γαλλία, επεσήμανε:

«Ναι, η καρδιά μας, όλων μας, είναι στο Παρίσι. Συμμετέχουμε στο πένθος, θρηνούμε τους ανθρώπους. Μας τρομάζει ο τυφλός φανατισμός. Δεν μας φοβίζουν οι ισλαμοφασίστες, οι σκέτοι φασίστες, η τρομοκρατία. Το σκίτσο, το χιούμορ, η άτακτη ματιά της δημοκρατίας δεν σκοτώνεται. Πόσο απάνθρωπο είναι να μην αντέχεις τον Πετρουλάκη ή τον Μητρόπουλο!».

Οπως είπε «έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα φανατισμό. Πολλά θύματα φανατισμού και τρομοκρατίας» και πρόσθεσε: «Οι νεκροί είναι ήρωες μας. Δεν θυμώνουμε όμως άμετρα ούτε άκριτα. Γι αυτό δεν τους χαρίζουμε σε όσους βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν μαύρη, σταχτοπράσινη χολή για τους μετανάστες ή για τους μουσουλμάνους».

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τις ευρωεκλογές και μετά ακολούθησε μία ατελέσφορη στρατηγική απεμπλοκής από το μνημόνιο» με αποτέλεσμα να μην κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και της Ευρώπης για μία καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών μας.

Επέρριψε τεράστια ευθύνη και στον ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί είναι η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση στην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει την συνέχεια του κράτους, δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δεν κατανοεί τι σημαίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επιμένει να αγνοεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας μέσα στην ευρωζώνη, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι αγορές».

Υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι έκανε δημόσια έκκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, «να αποσυνδεθεί η εκλογή ΠτΔ από τις εκλογές, να συμφωνήσουμε στον νέο ΠτΔ και σε εκλογές νωρίτερα από το 2016, να δεσμευτούμε για τρεις τέσσερεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η διοίκηση και το κράτος και τις θέλουν όλοι». Μάλιστα τόνισε ότι «γι’ αυτήν την πρόταση, εσείς το ξέρετε καλά, συγκρούστηκα σκληρά, με πολιτικό και θεσμικό τρόπο, μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ» για να καταλήξει ότι «όπως αποδείχτηκε, όταν ήταν πια αργά, αυτή ήταν η μόνη πρόταση που μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα».

Τα διλήμματα κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη αυτών των εκλογών είναι:

  • Παραμονή στην ευρωζώνη και συνέχιση μίας πορείας με δυσκολίες, αλλά με ασφάλεια και συγκεκριμένους στόχους; Ή μία αβέβαιη πορεία, με μία άγνωστη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, με τυφλές συγκρούσεις χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία απάντηση για τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας;
  • Ασφαλής έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και συνεργασία με τους εταίρους για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, με δυνατότητες για μία καλύτερη ρύθμιση του χρέους, με εμπιστοσύνη από τις αγορές και τους επενδυτές; Ή μία επιλογή για μονομερείς ενέργειες, παύση πληρωμών, αξίωση από την Ευρώπη να μην κάνουμε αλλαγές, να μας διαγράψει το χρέος και να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί;
  • Να βάλουμε μπροστά ένα δικό μας, προοδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου, στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις, στην βελτίωση των θεσμών και της δημοκρατίας, στην ανακατανομή των βαρών προς όφελος των εργαζομένων και των πιο αδύναμων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα; Ή να επιλέξουμε μεταξύ του δεξιού μεταρρυθμισμού της ισοπέδωσης και της αριστερής αυταπάτης της ανάπτυξης με ελλείμματα, κρατισμό και απέχθεια στις αλλαγές;
  • Κράτος δικαίου αλλά και δίκαιο κράτος. Δίκαιο στην φορολογική μεταχείριση των πολιτών, με αναλογική κατανομή των βαρών. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να γίνει μια απλή, δίκαιη κοινωνικά φορολογική μεταρρύθμιση; Να φορολογηθούν επιτέλους οι 5.500 off shore ακινήτων που συνεχίζουν προκλητικά να διαφεύγουν;

Επεσήμανε ότι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα αλλά απαιτείται και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο πρέπει να μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα.

Διαβεβαίωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα συρθεί από κανένα, δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός, δεν είναι ένα απολίτικο μαξιλάρι σταθερότητας» αλλά και να διαμορφώσει προοδευτική πρόταση εξουσίας.

Οπως είπε το ΠΑΣΟΚ που θέλει και το ΠΑΣΟΚ που ξέρει είναι εκείνο που θα θα βάλει «τα χρεοκοπημένα επιχειρηματικά και πολιτικά ζόμπι στο περιθώριο».

Στην ομιλία του, περιέγραψε την θητεία του εδώ και 1,5 χρόνο, στο Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων λέγοντας πως «καταφέραμε να αλλάξουμε όλα τα δεδομένα που βρήκαμε και με σχέδιο και σκληρή διαπραγμάτευση ξεκινήσαμε όλα τα έργα».

Οπως είπε «όπου κι αν πάτε σήμερα, δουλεύουν εργοτάξια, στους μεγάλους δρόμους, στο μετρό, στον σιδηρόδρομο, νέα μεγάλα έργα δημοπρατούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών της χώρας, χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί». Δεσμεύτηκε δε ότι «η Ελλάδα σύντομα θα έχει υποδομές που θα την καθιστούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο για επενδύσεις στις μεταφορές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα νέα δίκτυα επικοινωνίας» και πως «για τους πολίτες της Αθήνας και της Αττικής, οι επεκτάσεις του μετρό και η κατασκευή της νέας γραμμής 4 - από το κτήμα Βεϊκου στο Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, και από τον Ευαγγελισμό στην Καισαριανή, στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο, μέχρι τα νοσοκομεία στο Γουδί - θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό το έργο δημοπρατείται άμεσα». Αναφέρθηκε και στην επέκταση του μετρό από την Ανθούπολη στο Περιστέρι, στο Ίλιον με τρεις νέες στάσεις μετρό.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ