Μετράει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής και βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο ακόμη και μιας κυβέρνησης συνεργασίας, έτσι όπως αυτή μπορεί να προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Ο λόγος για το Ποτάμι που διατρανώνει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε τζογάρισμα γύρω από τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg στην οποία επέμεινε σε αυτή την κομματική θέση την οποία και θεωρεί αδιαπραγμάτευτη. «Δεν θα παίξουμε με το ευρώ και δεν θα επιτρέψουμε κανένα παιχνίδι με την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας », σημειώνει με νόημα ο 51χρονος ηγέτης του Ποταμιού.
Το άρθρο σημειώνει πως είναι πιθανό το Ποτάμι να επηρεάσει τις μετεκλογικές καταστάσεις και να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι αναμένεται να είναι πρώτος, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωράκης απαντάει: «Εάν η διαφορά ανάμεσα στο νικητή και το δεύτερο κόμμα είναι πολύ μικρή, τότε θα υπάρξει μεγάλη πίεση να σχηματιστεί μια υψηλή συνεργασία των κομμάτων».
Την ίδια στιγμή τα γκάλοπ που έχουν βγει μέχρι τώρα στη δημοσιότητα δείχνουν μια εξακομματική βουλή που θα προέλθει από τις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται αλλά να χρειάζεται ένα ποσοστό 36,5% για να διασφαλίσει την εκλογή 151 βουλευτών. Επιπροσθέτως στο θέμα των συνεργασιών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει πως δεν θα προχωρήσει σε συμφωνίες με κόμματα που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε και για το όνομα του κόμματός του και ποια ιδέα τον οδήγησε να το ονομάσει «Το Ποτάμι». Εξηγεί πως ήθελε ένα όνομα που να συμβολίζει τη σαφήνεια των πολιτικών του και επισήμανε πως δεν θα προσφέρει καμία υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει θιασώτες της δραχμής και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση ανάμεσα στα μέλη της κυβερνητικής συνεργασίας και να μπορούν αμφότεροι να ασκούν βέτο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης. Επιπλέον σημειώνει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει το χρέος δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερη διάρκεια στην αποπληρωμή του χρέους». Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει πως η Ευρώπη θα υποχωρήσει και θα δεχθεί τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για διαγραφή του χρέους υπό το φόβο μιας ακόμη ευρωκρίσης, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης θέτει το εξής ερώτημα: «Και αν δεν το κάνουν;». Οι επιπρόσθετες προτάσεις του Ποταμιού είναι: να μην υπάρξει φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων, να υιοθετηθούν μια σειρά πολιτικών μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και ένα δίχτυ ασφάλειας για εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουν μόνο με βάση μια οικονομία δυτικού τύπου. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για εθνικοποιήσεις ή να πετάξουμε με τις κλωτσιές τους επενδυτές», λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί. «Αν ο νικητής των εκλογών προσπαθήσει να εκβιάσει την Ευρώπη ή εμφανιστεί αδιάφορο, τότε νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».