Bloomberg: Ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να ακούσει τη μεσαία τάξη που τον ψηφίζει και θα μείνει στο ευρώ - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να ακούσει τη μεσαία τάξη που τον ψηφίζει και θα μείνει στο ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Bloomberg προειδοποιεί τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο: προσοχή τι διαβάζετε για την αγορά ομολόγων, όταν πρόκειται για την ελληνική πολιτική σκηνή. Έτσι και αλλιώς η σύνδεση των αγορών με την τρέχουσα πολιτική είναι κάτι δεδομένο στις μέρες μας.

Τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν προσεγγίσει τιμές άνω του 10%, για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες, αντανακλώντας τις ανησυχίες που προκλήθηκαν στις αγορές από τη στιγμή που δεν φαίνεται ικανός ο Αντώνης Σαμαράς να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει -δημοσκοπικά- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος μιας πιθανής σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι κραταιός.

Όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg το μήνυμα από τις αγορές επισκιάστηκε από την κατάρρευση της ρευστότητας και των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξέσπασε στα τέλη του 2009 και οδήγησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία. Η διαπραγμάτευση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσω της δευτερογενούς αγοράς ανήλθε σε 372 εκατομμύρια το Δεκέμβριο (2% από ότι πριν από πέντε χρόνια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο χρηματιστής Ντέιβιντ Σνάουτζ με έδρα τη Ν. Υόρκη εξηγεί πως «Αυτό συμβαίνει όταν δεν διαβάζεις τις μεταβολές μιας μόνο ημέρας».

Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο και η προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας αναζωπυρώνει την ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης, σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει, «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα, διαφωνεί με την λιτότητα που συνδέεται με τη συμφωνία διάσωσής της».

Τα ελληνικά ομόλογα υπέστησαν μια πτώση της τάξης του 15% και ουσιαστικά είναι τα μόνα που δεν έδωσαν χρήματα στους επενδυτές, αλλά για τον ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Brookings, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πειραιά Θεόδωρο Πελαγίδη αυτό είναι ευεξήγητο: «Οι αποδόσεις είναι δικαίως πολύ υψηλές λόγω του κινδύνου που υπάρχει. Η λογική λέει πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η μεσαία τάξη που ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Εκ των πραγμάτων ο Τσάπρας θα αναγκαστεί να κάνει ό,τι θέλουν οι ψηφοφόροι του».

Τη στιγμή, πάντως, που τα δύο μεγάλα κόμματα διαγκωνίζονται για την εξουσία, η ημέρα των εκλογών πλησιάζει και ο πυρετός των γκάλοπ ανεβαίνει, την ανηφόρα παίρνουν και τα ελληνικά ομόλογα. Όπως αναφέρει το Bloomberg οι ανησυχίες των επενδυτών αντανακλώνται έκτυπα στην κίνηση που καταγράφει το 3ετές ελληνικό ομόλογο, περισσότερο και από την αντίστοιχη του 10ετούς. Κι αυτό διότι οι επενδυτές συνηθίζουν να προτιμούν τους μακροχρόνιους τίτλους.

Ο Ντέιβιντ Σνάουτζ της Commerzbank εξηγεί: «Τα επίπεδα τιμών απεικονίζουν το φόβο της αγοράς για μια ακόμη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή την πιθανότητα ενός Grexit». Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «προσφέρουν» ένα υψηλό ρίσκο. Κατά τον κ. Πελαγίδη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, η μοναδική λύση μπορεί να δοθεί από τη Γερμανία, καθώς είναι η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να προχωρήσει μόνος του, τότε τα προβλήματα θα αναδυθούν αυτομάτως. «Όλα αυτά θα είναι δυνατά μόνο εάν ο Τσίπρας δεν εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι σε θέση να πει ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσε να κάνει, επειδή δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, άρα αυτό που κατάφερε να κερδίσει ήταν μια περίοδο χάριτος και ένα χαμηλότερο κόστος του χρέους».





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ