Επεκτείνεται ο χρόνος ισχύος των μουσικών δικαιωμάτων - iefimerida.gr

Επεκτείνεται ο χρόνος ισχύος των μουσικών δικαιωμάτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επέκταση του χρόνου ισχύος των πνευματικών δικαιωμάτων στα μουσικά έργα, από τα 50 στα 70 χρόνια, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από πανευρωπαϊκή εκστρατεία συνθετών και ερμηνευτών σχετικά με το θέμα.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι «πολλοί καλλιτέχνες αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους σε νεαρή ηλικία και η ισχύουσα προστασία των 50 ετών συχνά δεν προστατεύει τις ερμηνείες τους για όλη τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή μείωση εισόδων στο τέλος της ζωής τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η αλλαγή αυτή αφορά μόνο σε ηχογραφήσεις σε στούντιο, τα δικαιώματα των οποίων που ανήκουν στις δισκογραφικές εταιρείες.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας εκτός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων θα έβγαιναν, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια των Beatles, των Rolling Stones και των Who, τα οποία εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Μιλώντας στο BBC, ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ χαρακτήρισε την απόφαση θετική για τους καλλιτέχνες, καθώς η μουσική βιομηχανία δεν είναι πια όσο επικερδής ήταν.

Επικριτές της κίνησης πάντως, επισημαίνουν ότι με αυτή την απόφαση θα ωφεληθούν μόνο ελάχιστα, μεγάλα ονόματα του χώρου και όχι λιγότερο διάσημοι καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ