Σοκ στους ηγέτες του κόσμου από την αποτρόπαια επίθεση στο Charlie Hebdo με 12 νεκρούς - iefimerida.gr

Σοκ στους ηγέτες του κόσμου από την αποτρόπαια επίθεση στο Charlie Hebdo με 12 νεκρούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο σοκ επικρατεί τις τελευταίες ώρες από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo η οποία άφησε πίσω της 12 νεκρούς, ανάμεσά τους η ηγετική ομάδα του εντύπου.

Ηδη οι περισσότεροι ηγέτες χωρών έχουν εκφράσει οδύνη και αποτροπιασμό και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν είναι μόνο επίθεση κατά της ζωής των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειά τους», δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε «είναι επίσης μια επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, βασικά στοιχεία της ελεύθερης δημοκρατικής κουλτούρας. Σε καμία περίπτωση αυτό, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση με τον εκπρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, Τζος Ερνεστ, να δηλώνει «Ολοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του καταδίκασε την τρομοκρατία «σε όλες της τις μορφές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Η Ρωσία «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους Γάλλους.

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρόμος και φρίκη για τη σφαγή στο Παρίσι, πλήρης αλληλεγγύη με τον Ολάντ αυτές τις φοβερές στιγμές, η βία θα χάνει πάντα απέναντι στην ελευθερία».

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Ελληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια». «Είμαι συγκλονισμένος από αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Γαλλία», έγραψε ο Χάρπερ στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Καναδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η σκέψη και οι προσευχές των Καναδών βρίσκονται «με τα θύματα και τους συγγενείς τους».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «σοκ, φρίκη και τρόμο» μετά την επίθεση. «Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, καλώντας όλο τον κόσμο «να ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό» έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο CNN Türk ότι καταγγέλλει αυτή τη «δειλή επίθεση». «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες όλου του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι απορρίπτει «κάθε σύγχυση μεταξύ του Ισλάμ και της επίθεσης αυτής». «Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το Ισλάμ με μια τέτοια σφαγή. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη προς τους αλλοδαπούς και τους μουσουλμάνους στο τρέχον κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται», κατέληξε ο Τσελίκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ