Προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των δύο άτυχων ναυτικών, μελών του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου ARAEVO, που στις 4 Ιανουαρίου στις 13:30 το μεσημέρι δέχθηκε επίθεση από πολεμικό αεροσκάφος της Λιβύης, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντέρνα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.
Με την έρευνα, που ανατέθηκε ήδη στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, ο οποίος έχει αναλάβει την προανάκριση, ζητείται επιπλέον να διευρευνηθεί κάτω υπό ποιες συνθήκες έλαβε μέρος το τραγικό περιστατικό, μετά και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είχαν δηλώσει, ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στον λιμένα Ντέρνα, υποστηρίζοντας, ότι μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές στην πόλη.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την αεροπορική επίθεση που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο, έχει ανακοινώσει, ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές- παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το δεξαμενόπλοιο ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, χωρίς προβλήματα. Επίσης έχει διαψεύσει τις «αναφορές» σε μέσα ενημέρωσης περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει τον Λιμένα της Ντέρνα για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του.
Το δεξαμενόπλοιο ARAEVO της εταιρείας Aegean Shipping anagement S.A. αναμένεται να καταπλεύσει στις 6 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας και τις σορούς των δύο ναυτικών, (ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου), οι οποίες θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.
Το πλοίο είχε 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και 23 αλλοδαπούς- 21 Φιλιππινέζους και δύο Ρουμάνους.