«Κάτω τα Χέρια από τη Σπείρα, Μουλάρια». Ποιους προειδοποιεί από τη σελίδα του στο facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης; Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η «Σπείρα-Σπείρα», η «Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θέατρου» που ιδρύθηκε το 2000 ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και έκτοτε συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομά του και τις κοινές τους παραστάσεις στην «Αθηναΐδα», βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.
Γιατί; Επειδή αναφερόταν στον κατάλογο με τις χρηματοδοτούμενες τη διετία 2007-2009 (επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συλλόγους, τον οποίο δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επιλέγοντας ν' αντιδράσει έτσι στις επικρίσεις της Ν.Δ. για το προωθούμενο από τη σημερινή κυβέρνηση πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης 55.000 ανέργων, με τη διαμεσολάβηση κάποιων επιλεγμένων ΜΚΟ.Οσο, δηλαδή, «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές και στελέχη τσακώνονται για το ρόλο και τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ και για το ποιος ωφελήθηκε περισσότερο ή λιγότερο, οι υπόλοιποι γινόμαστε κοινωνοί καταλόγων, ονομάτων και δράσεων. Σε ό,τι αφορά αρκετούς πολιτιστικούς φορείς από τον κατάλογο που δημοσιοποίησε ο κ. Κουτρουμάνης, η δράση τους επιδοτήθηκε για την απασχόληση άνεργων καλλιτεχνών.
Ανεργοι καλλιτέχνες
Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες θεατρικές και χορευτικές ομάδες, στελεχωμένες από άνεργους καλλιτέχνες -είναι βέβαια μεγάλη συζήτηση και το ποιος καλλιτέχνης θεωρείται κανονικά εργαζόμενος σ' ένα επαγγελματικό πεδίο όπου ακόμη και καταξιωμένοι ηθοποιοί υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μένουν συνεπώς άνεργοι τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Απλώς, αυτές οι ομάδες δεν είχαν ανακαλύψει ή δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο των ΜΚΟ, που άνοιξε ειδικά μετά την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού. Είναι το νόμιμο εξ ορισμού και ηθικό;
Βάσει του καταλόγου που δημοσιοποίησε ο κ. Κουτρουμάνης, η «Σπείρα-Σπείρα» φέρεται να έλαβε το διάστημα 2007-2009, 250.000 ευρώ (150.000 και 100.000). Αλλά δεν είναι το μόνο γνωστό όνομα στο χώρο του πολιτισμού που αναφέρεται. Το Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου φέρεται επίσης να επιδοτήθηκε με 250.000 ευρώ, η «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» με 30.000 ευρώ, ο «Φούρνος Πολυδύναμο Δίκτυο Επικοινωνίας» με 75.000 ευρώ, η διοργανώτρια του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ (58.192 ευρώ), τα Θεατρικά Δρώμενα Ιασμος (25.000 ευρώ) κ.ά.
«Εγώ δεν είμαι Σπείρα-Σπείρα. Είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας και όποτε χρειάστηκε χρηματοδότης της», είναι η πρώτη αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη, όταν του ζητάμε να μας εξηγήσει την παρουσία της ομάδας στον κατάλογο. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως πράγματι η «Σπείρα-Σπείρα», ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας, «το οποίο είχε ξεκινήσει επί Κώστα Σημίτη το 2001, αντλώντας κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ». Ηταν όμως το 2006, που προκηρύχθηκαν δύο κύκλοι προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Αφορούσαν δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων, με τη διαμεσολάβηση των ΜΚΟ. Το πρόγραμμα άρχισε να το υλοποιεί η Ν.Δ. από το 2007.
«Το σύνολο των χρημάτων που πήρε η "Σπείρα" με στόχο τη μισθοδοσία και ασφάλιση 9 άνεργων ηθοποιών, ήταν 160.000 ευρώ, σε έξι δόσεις. Με αυτά στήριξε όχι 9 αλλά 10 ανέργους για 4 χρόνια: Αυτό μεταφράζεται σε 400 ευρώ το μήνα για τον καθένα τους, ένα σαφές δηλαδή βοήθημα στον πενιχρότατο μισθό που τους εξασφαλίζουν τα εισιτήρια. Επιπλέον, η τελευταία δόση των 30.000 ευρώ δεν μας δόθηκε ποτέ», επιμένει ο Κραουνάκης, λέγοντας ευθέως πως η ομαλή ροή των δόσεων προϋπέθετε «λαδώματα ΠΑΣΟΚων υπαλλήλων». Αρνείται ωστόσο για την ώρα να διευκρινίσει τι εννοεί, αν και τον ίδιο υπαινιγμό αφήνει και στο σημείωμά του στο facebook, όταν γράφει πως «πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, οι άνθρωποι επί ΝουΔου που τσεπώνανε ποσοστό από τις επιδοτήσεις, ήταν ΠΑΣΟΚοι κι αυτό το ΠΑΣΟΚ, που κάνει τον αλώβητο, το γνωρίζει καλά».
Επειδή την αποκάλυψη για την επιδότηση της «Σπείρα-Σπείρα» ως ΜΚΟ συνόδευσαν επώνυμα και ανώνυμα σχόλια στο Διαδίκτυο, περί της προσωπικής του φιλίας με τη σύζυγο του τέως πρωθυπουργού Νατάσσα Καραμανλή, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία σχολιάζει εξοργισμένος: «Θα μ' αφήσουν ήσυχο για το ποιους έχω πολιτικούς ή απλούς φίλους; Οποιους θέλω έχω. Εχω φίλη τη Νατάσσα Καραμανλή, αλλά και τον Παύλο Γερουλάνο και την Αλέκα Παπαρήγα».
Εκπρόσωπος και πρωταγωνιστής της «Σπείρα-Σπείρα» είναι ο Χρήστος Μουστάκας, στον οποίο μας παραπέμπει ο Κραουνάκης ως καθ' ύλην αρμόδιο. «Δεν ξέρω», λέει εκείνος, «αν πρέπει να απολογηθώ. Αυτά δεν είναι λεφτά που πήραμε κάτω από το τραπέζι, όπως κάνουν άλλοι. Τα πήραμε μέσω μιας νόμιμης διαδικασίας, προσκομίζοντας πριν και κατά τη διάρκεια της επιδότησης όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αποδεικτικά: Εχουμε ελεγχθεί πλήρως κι από το ελληνικό κράτος κι από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα η "Σπείρα" έχει ξεπεράσει τις 40 παραστάσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Απλά, λόγω του ονόματος του Σταμάτη Κραουνάκη, η "Σπείρα" ήταν ο εύκολος στόχος μιας πολιτικής διαμάχης...».
«Πολιτικές σκοπιμότητες»
Στο ίδιο πρόγραμμα απασχόλησης και ενίσχυσης ανέργων, χορευτών και ηθοποιών εν προκειμένω, εντάχθηκε και το Χοροθεάτρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου. «Οι "Ροές"», επισημαίνει η χορογράφος, «είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Πληρούσαμε τις προϋποθέσεις, πήραμε νομίμως τα χρήματα και τα διαθέσαμε ως οφείλαμε, προσκομίζοντας όλες τις αποδείξεις».
«Πολιτικές σκοπιμότητες» ανιχνεύει στη δημοσιοποίηση του καταλόγου ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και εκπαιδευτής Δημήτρης Σακατζής της θεσσαλονικιώτικης «Ομάδας Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα»: η ομάδα συνεργάζεται πολλά χρόνια τώρα με το Παπάφειο Ιδρυμα για την εκπαίδευση εμψυχωτών θέατρου υπέρ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που απειλούνται με αποκλεισμό. Γι' αυτό πήρε και τα 30.000 ευρώ. «Οσοι δεν μας ξέρουν», λέει ο κ. Σακατζής, «χρησιμοποίησαν το όνομά μας επειδή τους φάνηκε περίεργο. Κι έτσι καλούμαστε τώρα να απολογηθούμε αν είμαστε "γαλάζια" ή "πράσινη" ΜΚΟ. Εμείς πήραμε αυτά τα χρήματα για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που το "τρέξαμε". Εχουμε χαρτιά, αποδείξεις και είμαστε απολύτως νομότυποι».
ΠΗΓΗ: enet.gr