Η λήψη της απόφασης ήταν προφανώς εύκολη. Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο αποφάσισε αυτό που της φάνηκε εφαρμόσιμο προκειμένου να εισπραχθούν γρήγορα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Προφανώς την ώρα εκείνη κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί τα δεκάδες πρακτικά προβλήματα θα κρύβονταν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Ετσι, σε δύσκολο γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η νέα έκτακτη εισφορά που ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει σε όλες τις δομημένες επιφάνειες της χώρας.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα κριτήρια με τα οποία θα κατανεμηθούν όλα τα οικήματα στις 20 διαφορετικές ζώνες. Η ανακοίνωση αυτή θα πρέπει όμως να απαντά στα εξής ερωτήματα:
- Πως θα ξεχωρίσει η ΔΕΗ τους πολύτεκνους και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.) προκειμένου να εφαρμοστούν τα κοινωνικά κριτήρια που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
Δηλαδή, πως γνωρίζει τελικά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε ρολογιού και ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση. Αν δηλαδή ο ενοικιαστής είναι πολύτεκνος τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (αφού αυτόν τελικά βαρύνει η εισφορά) θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα ή καθόλου χρήματα;
Και σε αντίθετη περίπτωση αν ο ενοικιαστής στο όνομα του οποίου είναι το ρολόι δεν είναι πολύτεκνος θα επιβαρυνθεί περισσότερο ο -ενδεχομένως- πολύτεκνος ιδιοκτήτης.
- Τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα και πως θα ισχύσουν εκεί τα ειδικά κριτήρια;
- Τι θα γίνει στις περιπτώσεις των ενοικιαστών εκείνων που δεν καταβάλλουν -λόγω οικονομικής αδυναμίας- το συμφωνημένο ενοίκιο ή αρνούνται να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα;
- Τι θα γίνει με τα οικήματα εκείνα που είναι κλειστά και έχουν διακόψει την παροχή της ΔΕΗ, για να μην πληρώνουν ούτε καν το πάγιο;
- Τι θα γίνει με τους περίπου 250.000 που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ και έχουν προσφύγει σε ιδιωτικές εταιρείες;
- Πως θα αποκτήσει επίφαση έστω κοινωνικής δικαιοσύνης το μέτρο όταν κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στη ΔΕΗ είναι και τα πραγματικά; Το αντίθετο μάλλον.
- Τι θα γίνει με τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στις Τράπεζες είτε λόγω κατάσχεσης είτε λόγω της μεθόδου του lease back και είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα
Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα τα ακριβή κριτήρια υπολογισμού της εισφοράς καθώς οι τιμές ζώνες της ΔΕΗ δεν ταυτίζονται πάντα με τις τιμές ζώνης της Εφορίας.
Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύσει ο υπολογισμός της Εφορίας τότε θα πρέπει να «φορτωθεί» στο σύστημα της ΔΕΗ όλο το λογισμικό με τις σωστές τιμές, τους συντελεστές παλαιότητας κάθε ακινήτου, τους συντελεστές εμπορικότητας ή και τον όροφο που προσδιορίζουν συνολικά την αντικειμενική αξί του κάθε ακινήτου.
Στην πράξη όμως οι παράμετροι αυτές και οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου, δύσκολα θα «τρέξουν» στο σύστημα της ΔΕΗ όπως λειτουργεί ως σήμερα. Αλλωστε ούτε η ίδια η ΓΓΠΣ δεν μπορεί να εκδώσει σωστά αυτά τα εκκαθαριστικά που ζητά από τη ΔΕΗ.
Μόνο η βάση δεδομένων με τους χρήστες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ (π.χ. πολύτεκνοι) φαίνεται έτοιμη να λειτουργήσει. Κι αυτό φυσικά όχι πάντα σε ότι αφορά στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.