Η λιβυκή Αεροπορία, από λάθος εκτίμηση, βρίσκεται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πίσω από τον βομβαρδισμό του ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρου Araevo, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος ναυτικοί και να τραυματιστούν άλλοι δύο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, εκπρόσωπος του λιβυκών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι ο λιβυκός Στρατός βομβάρδισε «ύποπτο» δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Ντέρνα, προπύργιο των ισλαμιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Υποπτο πλοίο βομβαρδίσθηκε την Κυριακή από τις λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αχμεντ Μεσμάρι, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλου για να ερευνηθεί πριν εισέλθει στο λιμάνι.
Το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της εκλεγμένης κυβέρνησης της Λιβύης καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο ως ανεύθυνη πράξη, αναφέροντας ότι το πλοίο είχε φορτώσει 13.000 τόνους πετρελαίου από το λιμάνι της Μπρέγκα και είχε προορισμό το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Derna, με συνολικά 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και 23 αλλοδαποί (21 Φιλιππινέζοι, 2 Ρουμάνοι).
To Libya Observer δημοσίευσε φωτογραφία του 29χρονου Έλληνα ναυτικού που έχασε τη ζωή του από τον βομβαρδισμό.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Araevo στις 4 Ιανουαρίου 2015, στις 13:30, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα (ανατολική Λιβύη). Το σκάφος, σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία National Oil Corporation (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, χωρίς προβλήματα».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εγκληματική αυτή πράξη προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο» και υπογραμμίζεται: «Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σορού του Έλληνα ναυτικού».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές -παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μάλιστα, γι' αυτόν τον σκοπό η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Bernadino Leon, και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini.
O ανταποκριτής των Financial Times στη Μέση Ανατολή πάντως, χθες, ήταν ο πρώτος που ανεφέρθηκε στο περιστατικό, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter, δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία του φλεγόμενου πλοίου.