ΣΥΡΙΖΑ: Δεν οδηγούμε την Ελλάδα σε Grexit - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν οδηγούμε την Ελλάδα σε Grexit

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα απανωτά δημοσιεύματα από το εξωτερικό που μιλούν για δεδομένο Grexit στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως μόνο ο Αντώνης Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα παραθέτουν όλες τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που διαψεύδουν τα σενάρια του Grexit.

Στγκεκριμένα υποστηρίζουν:

Το Σάββατο το βράδυ το Spiegel δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη». Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό και να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της Γερμανικής συγκυβέρνησης. Σήμερα διαψεύστηκε και επίσημα, τόσο από τη Γερμανική καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν, οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Παραθέτουμε:

  • Ανίκα Μπράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν): «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
  • Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας): "Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας". "Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό".
  • Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας): "Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη". "Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο".
  • Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, μέλος των «5 σοφών» της γερμανικής Οικονομίας): «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε».
  • Χένινγκ Φέπελ (συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία): «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί».
  • Γκέοργκ Στράιτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης): «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης».
  • Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU): "Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά".
  • Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): "Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει".
  • Καρστεν Σναιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ): "Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU". «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
  • Μπερντ Ρίξινγκερ (πρόεδρος Ντι Λίνκε): "Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές".
  • Barry Eichengreen (οικονομολόγος στο Berkeley): «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι διπλάσιο το μέγεθος της κρίσης της Lehman Brothers». «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη».
  • Die Tageszeitung: «Πόσο η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές; Ελάχιστα». Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να γύρναγε πίσω ο Χέλμουτ Κολ».
  • Die Welt: «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος». «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό». «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία». «…οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας… δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».
  • Rudolf Augstein (γιος του ιδρυτή του περιοδικού Spiegel): «Καταστροφική για την Ευρώπη έλλειψη οράματος». “Ο Helmut Kohl θα είχε από καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».
  • Forbes: «Germany Mistakenly Believes The Euro Could Survive Greek Exit».

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄». «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».

Ο κ. Σαμαράς πρέπει άμεσα να σταματήσει την εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό και να μιλήσει για τα δικά του σχέδια εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, όπως αυτά περιγράφονται και στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη το οποίο δεν τολμά να αποκαλύψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια. Η αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας καταρρέει και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως η μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί αυτή η πολιτική:

  • Liberation (πρωτοσέλιδο): «Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη». «Εδώ και τόσο καιρό που διάφορα λαμπρά πνεύματα και ορισμένα βραβεία Νόμπελ ανάμεσά τους, εξηγούν ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική και οδηγεί τους λαούς στην απογοήτευση, έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση». «…μπορούν (Ελλάδα και Ισπανία) να είναι τα εργαστήρια όχι για μια μυθική βραδιά, αλλά για έναν νέο κοινωνικό συμβιβασμό. Μεταρρυθμιστές ή ριζοσπάστες, όλες οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη τους παρακολουθούν με προσοχή». «…άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αντίδραση με τις πολιτικές λιτότητας, είναι μια ευκαιρία για μια εναλλακτική λύση στην Ευρώπη».

Είναι ντροπή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό να ταυτίζεται με τις πλέον αντιευρωπαϊκές και ρατσιστικές προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πολιτικές δυνάμεις, καθώς μόνο το γερμανικό ακροδεξιό AfD εμφανίστηκε ευχαριστημένο από το δημοσίευμα του Spiegel.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ grexit έξοδος από το ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ