Καθηγητής του Μπέρκλεϊ: Το Grexit θα είναι ισχυρότερο από τη Lehman Brothers - iefimerida.gr

Καθηγητής του Μπέρκλεϊ: Το Grexit θα είναι ισχυρότερο από τη Lehman Brothers

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τους αναλυτές των οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών, ο σημερινός κόσμος χωρίζεται στον «προ-Lehman Brothers» και «μετα-Lehman Brothers», θέτοντας ως οριακό σημείο στην προβληματική τους την κατάρρευση του συγκεκριμένου οίκου, τον Σεπτέμβιο του 2008, καθώς αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της κατοπινής κρίσης χρέους σε όλο τον κόσμο και φυσικά την Ελλάδα.

Ακόμη κι αυτό το δραματικό γεγονός, όμως, θα ωχριά μπρος στο Grexit, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου του πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, Μπάρι Έχενγκριν.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του American Economic Association, όπου το κύριο θέμα ανάλυσης ήταν η κρίση του ευρώ και το ενδεχόμενο της εξόδου από την Ευρωζώνη, αποτύπωσε με τα πλέον μελανά χρώματα τη σημασία αυτών των απευκταίων εξελίξεων. Σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα το Grexit θα προκαλέσει διπλάσια κρίση από αυτή που γνωρίσαμε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στο εσωτερικό, δε, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι ένα bank run στις ελληνικές τράπεζες κάτι που συνακόλουθα θα οδηγήσει σε επιβολή αυστηρών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο Έχενγκριν δεν δείχνει να συμμερίζεται ούτε την άποψη των αισιόδοξων πως η κρίση θα περιοριστεί στην Ελλάδα, καθώς ανέφερε πως οι επενδυτές αυτομάτως θα αρχίσουν να σκέφτονται και να το εικάζουν την επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Καθηγητής του Μπέρκλεϊ: Το Grexit θα είναι ισχυρότερο από τη Lehman Brothers  | iefimerida.gr 0

O Μπάρι Έχενγκριν

Επιπλέον, προέβλεψε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις για να διατηρήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση. «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη», τόνισε ο Eichengreen. Ομοίως απαισιόδοξοι για τη μελλοντική τύχη του ενιαίου νομίσματος εμφανίστηκαν και άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ του American Economic Assosiation.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Market Watch, o Jeffrey Frankel, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δήλωσε ότι οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν επιστρέψει στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια, καθώς η κρίση υποχώρησε. Τώρα, θα υπάρξει πιθανώς μια επανάληψη των περιόδων αναταραχής των αγορών στην περιοχή, και τα spreads μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μπορεί να διευρυνθούν κατακόρυφα. Από την μεριά του ο Kenneth Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής του Harvard, δήλωσε ότι το ευρώ είναι «μια ιστορική καταστροφή», αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να διαλυθεί.

Ο Martin Feldstein, εδώ και καιρό επικριτής του project για το ευρώ, δήλωσε πως όλες οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ευρώπη στην υγιή ανάπτυξη, έχουν αποτύχει. «Νομίζω ότι ίσως να μην υπάρχει διέξοδος στο τέλος της κρίσης του ευρώ», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιλογές που συζητούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ των οποίων και μια πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, «δεν είναι σύμφωνα με την κρίση μου πιθανό ότι θα έχουν επιτυχία». Για τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η επιβίωση του ευρώ θα ήταν για κάθε μία χώρα ξεχωριστά να εφαρμόσει τις δικές του φορολογικές πολιτικές για να τονώσει τη ζήτηση, μεταξύ των οποίων και η μείωση του ΦΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Lehman Brothes grexit Μπέρκλεϊ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ