Σε διψήφιο ποσοστό βαίνει το έλλειμμα και το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, γεγονός που εξηγεί και την ασφυκτική πίεση που συνεχίζουν να ασκούν οι συνεταίροι μας στην Ευρωζώνη, παρά τις ανακοινώσεις περί νέων μέτρων που έκανε τις τελευταίες ημέρες εις διπλούν η Κυβέρνηση.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η Τρόικα που θα παραβρεθεί στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τη Παρασκευή και το Σάββατο, κατά την αξιολόγηση της από την ερχόμενη Δευτέρα θα εξετάσει κατ' αρχήν εάν τα εν λόγω μέτρα- Νέο Μισθολόγιο, επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε περισσότερους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Έκτακτο Τέλος στα ακίνητα- αρκούν για να καλύψουν τη "τρύπα" του φετινού Προϋπολογισμού ή θα πρέπει να ληφθούν και επιπλέον μέτρα!
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πολύ απλά ότι το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 8,5% του ΑΕΠ όσο ήταν δηλαδή το "μαύρο" καλοκαίρι του 2009, όταν οι συνεταίροι μας επεσήμαναν στη τότε Κυβέρνηση ότι το έλλειμμα βαδίζει για διψήφιο ποσοστό κι όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμανε και στον απερχόμενο Πρωθυπουργό και στο σημερινό Πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10%, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.
Το κακό είναι ότι φέτος η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη και πάνω απ' όλα η κόπωση των πολιτών πολύ μεγαλύτερη, καθώς οι αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιδομές και οι συνεχείς περικοπές στα εισοδήματα, έχουν περιορίσει τα περιθώρια άντλησης και εξοικονόμησης πόρων. Όπως παρατηρούν, λοιπόν, έμπειροι αναλυτές είναι πολύ πιθανόν με αυτά τα δεδομένα και τα πρόσφατα μέτρα να πέσουν στο "κενό", καθώς μπορεί να αποδειχθούν αρκετά για να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά είναι λίαν αμφίβολο εάν μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική μείωση του Ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο.
Συν τοις άλλοις, αν και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ ευρώ θα υλοποιηθεί, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν η Τρόικα θα αποδεχθεί τη διαμόρφωση του ελλείμματος- ως ποσοστό του ΑΕΠ- σε υψηλότερα επίπεδα του 7,6% λόγω μεγαλύτερης ύφεσης. Κι αυτό γιατί εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι και την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση- τουλάχιστον 2,5% σύμφωνα με εκτιμήσεις- αυτό σημαίνει ότι και το 2012 το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα μειωθεί όπως πρέπει στο 6,5%, απομακρύνοντας αυτομάτως τον χρονικό ορίζοντα μείωσης του Ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2014.
Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ πιθανόν η Τρόικα να ζητήσει αν όχι φέτος τουλάχιστον το 2012, μείωση του ελλείμματος στα όσα ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ανεξαρτήτως ύφεσης κι αυτό σημαίνει πολύ απλά περισσότερα, πολύ περισσότερα μέτρα στον Προϋπολογισμό του 2012....