«Δεν έρχεται η δραχμή» είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung, στο οποίο ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ναι μεν πολλοί Έλληνες έσπευσαν να σηκώσουν μέσα στον Δεκέμβριο 2,5 δις ευρώ από τις καταθέσεις τους, φοβούμενη νίκη του Τσίπρα στις πρόωρες εκλογές, ωστόσο δεν σημειώνεται εκροή κεφαλαίων, όπως έγινε στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης το 2012.
Η βερολινέζικη εφημερίδα επισημαίνει ότι αναμφισβήτητα, το ότι έγιναν αναλήψεις ύψους 2,5 ευρώ δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο ποσό, αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων είναι κάτι διαφορετικό. Οπως επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος, «στο αποκορύφωμα της κρίσης έφυγε σχεδόν 1 τρις ευρώ από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στον Βορρά».
Ετσι, λοιπόν, το ότι μεταφέρουν πάλι κάποιοι Ελληνες τα χρήματά τους δεν είναι το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, κατά την Tageszeitung. Το ενδιαφέρον έγκειται στο «γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές». Και σύμφωνα με την εφημερίδα «η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ».
Σε αυτό το σημείο, ο Γερμανός αρθρογράφος προσθέτει ότι ακόμη και «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θέλει η χώρα να φύγει από το ευρώ», όσο κι αν αυτό «είναι το όνειρο των Γερμανών λαϊκιστών».
Για την εφημερίδα το Grexit είναι σχεδόν απίθανο. «Το πιο πιθανό είναι ένα διαφορετικό σενάριο: Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσαρμόσει την εξυπηρέτηση του χρέους της». Εν ολίγοις η Tageszeitung κάνει λόγο για αναδιάρθρωση χρέους για την οποία σχολιάζει πως «δεν πρόκειται για καταστροφή», κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν βίαια».
«Η Ελλάδα», τονίζεται στο άρθρο, «μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν λάβει περισσότερες πιστώσεις. Παίρνει μονίμως χρήματα από το εξωτερικό, αλλά ένα είναι βέβαιο: πως αυτά τα χρήματα θα συνεχίσουν να μετριούνται σε ευρώ».
Τραπεζικές πηγές: Δεν υπάρχει φυγή καταθέσεων
Σε απλή μεταφορά κεφαλαίων από τις ιδιωτικές καταθέσεις στα διαθέσιμα του Δημοσίου, αποδίδουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη την κινητικότητα του Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας το δημοσίευμα της γερμανικής Tageszeitung περί «φυγής» 2,5 δισ ευρώ.
Οπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, η κινητικότητα αυτό οφείλεται στο ότι οι καταθέτες "σήκωσαν" χρήματα για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από αυτές του Νοεμβρίου, αφού πέρα από τη δόση του ΕΝΦΙΑ, έπρεπε να πληρωθούν και τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές, τα επιτελεία των τραπεζών παρακολουθούν σε ωριαία βάση την κίνηση στα γκισέ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει όντως αυξημένο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία "σπασίματος" προθεσμιακών λογαριασμών, όπως επίσης ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί φαινόμενο μαζικών αναλήψεων, πόσο μάλλον στα επίπεδα που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.