Σε μια ευρεία ανάλυση των μετεκλογικών δεδομένων της Ελλάδας, προχωράει ο επενδυτικός οίκος Barclays, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια. Παράλληλα, κάνει και μια ποιοτική ανάλυση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των αλλαγών που έχουν γίνει σε αυτό, σε μια προσπάθεια να λειάνει τις γωνίες του.
Η ανάλυση της Barclays κάνει λόγο για αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης αβεβαιότητας που προκαλείται από το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Ειδικά λόγω του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια... αχαρτογράφητη περιοχή για τους πάντες, από τη στιγμή που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.
Όπως επισημαίνει, με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις εκλογές. Όμως, οι δημοσκοπήσεις αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο/εταίρους. Αυτοί, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, θα μπορούσαν να εξευρεθούν στο Ποτάμι, αλλά και σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Να μείνει στην αντιπολίτευση
Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα περάσει την πέμπτη επιθεώρηση του προγράμματος διάσωσης (για να λάβει χρηματοδότηση και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια προληπτική γραμμή πίστωσης), κάτι που υποδηλώνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά από την τρόικα. Είτε κυβερνήσει, είτε παραμείνει στην αντιπολίτευση, η Barclays κάνει μια ανάλυση για τα βασικά ζητήματα της πολιτικής που ακολουθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Το συμπέρασμα είναι ότι έχει βάλει μπόλικο νερό στο κρασί του, καθώς έχει μετακινηθεί σε ηπιότερες γραμμές.
Συγκεκριμένα τα θέματα αυτά είναι:
Έξοδος από την ΟΝΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δεν ζητά πλέον η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη/ΕΕ.
Χρεοκοπία: Το Reuters μετέδωσε στις 15 Μαΐου ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει διεθνή διαγραφή περίπου του ενός τρίτου του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί να χρησιμοποιήσει την επιλογή της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Επιπλέον, πιο πρόσφατα, οι Financial Times (19 Σεπτεμβρίου) ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι χώρες της ευρωζώνης θα δώσουν κάποια ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος. Υποστήριξε πως το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, προσφέροντας κίνητρο στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μια τέτοια δήλωση φαίνεται να αποτελεί πρόοδο από την αρχική του πρόταση, τον Ιανουάριο του 2014 όταν ετοιμάζονταν για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μανιφέστο των 10 σημείων του, ζητούσε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος.
H Barclays θεωρεί πως το OSI (μείωση χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας) παραμένει πιθανότητα για την Ελλάδα, όχι όμως μεσοπρόθεσμα και μόνο στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και των νέων όρων για μια πιστωτική γραμμή πίστωσης από τον ESM (και ξεχωριστής οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ).
Ο οίκος θεωρεί πως μια ξεκάθαρη χρεοκοπία παραμένει απίθανη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ομοίως με μια έξοδο από την ΟΝΕ, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε σημαντική οικονομική πίεση και η ανάκαμψη της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που βρίσκεται ακόμα στα «σπάργανα», θα αντιστρέφονταν, εν μέρει διότι η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα της τρόικας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν αντίθετος στις παρεμβάσεις της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα μαλάκωσε τη στάση του, περιορίζοντας την αντίθεσή του στον σχεδιασμό του υφιστάμενου προγράμματος. Στο πρόγραμμα των 10 σημείων του, ζητούσε άμεσο τερματισμό στη λιτότητα, αναστέλλοντας το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Επιπλέον, φέρεται να είναι πρόθυμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 11 δισ. ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αποκατάσταση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στα 750 ευρώ (περίπου εκεί που ήταν πριν) και αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Barclays εκτιμά πως φαίνεται απίθανο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν σε ορισμένα από τα μέτρα αυτά (ιδιαίτερα στην ακύρωση ορισμένων μέτρων που είχαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας). Αντιθέτως, εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μακροοικονομικούς όρους με την τρόικα προκειμένου να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοοικονομική στήριξη.
Οι μεταρρυθμίσεις/μακροοικονομικοί όροι πιθανόν να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τα προηγούμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικό στοιχείο εδώ είναι ο ρόλος της ΕΚΤ στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου του 2015. Είναι πιθανό να είναι απαραίτητος όρος ένα πρόγραμμα της τρόικας ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αστάθεια λόγω Ελλάδας
Τέλος, η Barclays θεωρεί πως η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια αστάθεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει η ίδια δυναμική στην αγορά που εμφανίστηκε όταν υπήρχε ακόμα ο κίνδυνος του redenomination (δηλαδή πριν τα μέσα του 2012), οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 2015 πιθανότατα να διευρύνουν την αβεβαιότητα των ελληνικών εκλογών, ιδιαίτερα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πορτογαλία θα διενεργήσει γενικές εκλογές στα μέσα του 2015 και η Ισπανία μέχρι το τέλος του 2015. Στην Ισπανία το ακροαριστερό κόμμα Podemos, το οποίο έχει παρόμοια πολιτική ιδεολογία με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στηρίξει δημοσίως την αναδιάρθρωση του ισπανικού δημοσίου χρέους και την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις.