Η αποκάλυψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας Χρυσοστόμου Β', πως μετά τις δημοτικές εκλογές θα παρουσιάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού στο λαό, τον οποίο θα καλέσει να επιλέξει ανάμεσα σε προσωπικότητες τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έβαλε μπουρλότο στο εσωτερικό μέτωπο.
Ο «ιερός» πόλεμος, που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β', ενώπιον ομάδας νέων, συνεχίστηκε και χθες.
Όπως είναι γνωστό ο Μακαριότατος, μιλώντας σε ομάδα νέων απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, στο πλαίσιο ανοικτού διαλόγου στην Αρχιεπισκοπή, είχε ανακοινώσει ότι μετά τις δημοτικές εκλογές θα παρουσιάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού στο λαό, τον οποίο θα καλέσει επίσης να επιλέξει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές μέσα από κατάλογο προσωπικοτήτων, μετά απο συνεννόησή του με τα κόμματα.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα «να τοποθετηθούν ευθαρσώς, πώς βλέπουν την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να ποδηγετήσει την πολιτική ηγεσία του τόπου», με τις αντιδράσεις των κομμάτων να είναι διιστάμενες. Με νέες δηλώσεις του, πάντως, ο Μακαριότατος είπε πως ουδέποτε προσπάθησε να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή και ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για θέσεις και αξιώματα, παρά μόνο για το καλό του τόπου μας.
Συγκεκριμένα, χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο του μόνιμου επιλοχία Αντώνη Ρωσσίδη στην Πάφο και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, κάλεσε τα κόμματα να απαντήσουν «ποιος είναι ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας σε μια κοσμική δικοινοτική Δημοκρατία, σ' ένα σύγχρονο κράτος όπως είναι η Κύπρος.
»Η πολιτική -ανέφερε- είναι θέμα των πολιτικών ή της πολιτικής ηγεσίας», προσθέτοντας πως τα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη δομούνται στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας, και ότι έτσι είναι που λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, η Κυβέρνηση καλεί τα κόμματα «να τοποθετηθούν ευθαρσώς, πώς βλέπουν την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να ποδηγετήσει την πολιτική ηγεσία του τόπου».
Τον σεβόμαστε, αλλά...
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, μέσω γραπτής δήλωσής του, τόνισε πως το κόμμα του «δεν αποδέχεται παρέμβαση στις εσωτερικές του διαδικασίες, προασπίζεται το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά και των πολιτών να κρίνουν και να αποφασίζουν για την ηγεσία τους.
»Ο ΔΗΣΥ -σημείωσε- έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να εκφράζει τις απόψεις του, είτε αυτές μας βρίσκουν σύμφωνους, είτε όχι. Θα πρέπει όμως να είναι κατανοητό ότι ζούμε σε μια ώριμη, κοσμική δημοκρατία και ότι υπάρχουν θεσμοί που πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ' όλους».
«Δικαίωμα και καθήκον του»
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας το Σάββατο στο κρατικό ραδιόφωνο, υπέδειξε πως η Εκκλησία της Κύπρου και δη ο Προκαθήμενός της έχει δικαίωμα, αλλά και καθήκον να εκφράζει απόψεις για το Κυπριακό. Πρόκειται, είπε, για θεσμό διαχρονικό στην κυπριακή κοινωνία, που διαδραμάτιζε πάντα ιστορικό ρόλο για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσθεσε, έχει δικαίωμα ως πολίτης να διατηρεί άποψη για την πολιτική πορεία της χώρας του, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως ο Μακαριότατος διεκδικεί πολιτικό ή πολιτειακό ρόλο.
Έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα
Το ΕΥΡΩΚΟ, διά χθεσινής ανακοίνωσής του, τόνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος δικαιούται να έχει θέση και άποψη για το Κυπριακό, και να την εκφράζει ελεύθερα.
«Η προσπάθεια των κυβερνώντων και του ΑΚΕΛ -πρόσθεσε- να στοχοποιήσει γι' ακόμα μια φορά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά της προβλήματα. Ο πανικός και η ανησυχία του Προεδρικού, που βλέπει τον κλοιό των ευθυνών για την τραγωδία στο Μαρί να στενεύει γύρω από τον κ. Χριστόφια, οδηγεί τους κυβερνώντες σε ένα καθημερινό 'κυνήγι μαγισσών'.
Το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό συνεχίζουν εντατικά να καλλιεργούν στους ψηφοφόρους τους το αίσθημα ότι βρίσκονται υπό διωγμόν και ότι ο κ. Χριστόφιας και το κόμμα κινδυνεύουν, και πρέπει να υπάρξει αντίδραση». Απαντώντας, τέλος, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε πως θα υπερασπιστεί τον εθνικό ρόλο της Εκκλησίας στο Κυπριακό, γιατί, όπως και στο παρελθόν, η Εκκλησία της Κύπρου και ο Προκαθήμενός της έχουν ιδιαίτερο ρόλο να παίξουν στις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Να γίνεται σε πλαίσια σύνεσης
Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, σχολίασε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου λέγοντας πως πάγια θέση του Κινήματος είναι ότι η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να εκφράζει άποψη για το Κυπριακό. Όμως, σημείωσε, αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε πλαίσια σύνεσης και σωφροσύνης, και όχι με τρόπο που δυνατόν να εκλαμβάνεται ως ανάμειξη στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Χαιρετίζει το ΕΛΑΜ
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, επίσης μέσω ανακοίνωσής του, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως η Εκκλησία ήταν διαχρονικά ένας θεσμός που στήριξε τον Ελληνισμό της Κύπρου στην προσπάθειά του για επιβίωση. «Ως εκ τούτου, είναι καθήκον της εθναρχούσας Εκκλησίας να ασκεί το ρόλο της συμβουλεύοντας το λαό. Το ρόλο αυτό είναι φυσικό να ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β', ο οποίος ευτυχώς δεν πτοείται από τον πόλεμο που του ασκεί η προπαγανδιστική μηχανή του ΑΚΕΛ και λέει τα πράγματα με το όνομά τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.
«Δεν καταπιάνομαι με τα ευτελή»
Στον αντίποδα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β', απαντώντας σε όσα ακούστηκαν το τελευταίο διήμερο, υπέδειξε χθες πως η Εκκλησία ουδέποτε επιχείρησε να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή του τόπου. «Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, αλλά μόνο για το εθνικό θέμα», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως οι προσπάθειές του γίνονται για την ενότητα και ότι εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν ότι θα έρθει μόνο με λόγια.
«Η ενότητα επέρχεται με ομόφωνη εθνική γραμμή -συνέχισε και πρόσθεσε- η Εκκλησία καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε ο λαός να εργαστεί για να μην τουρκοποιηθεί η πατρίδα μας». Διερωτήθηκε ακόμη γιατί να ανησυχούν ορισμένοι, συμβουλεύοντάς τους «να κοιμούνται ήσυχα».
«Η Εκκλησία -κατέληξε- δεν ενδιαφέρεται για θέσεις και αξιώματα, αλλά έχει μεγάλο έργο και δεν καταπιάνεται με αυτά τα ευτελή».
Πηγή: www.simerini.com.cy