Οι πιθανότητες της Ελλάδας να γλιτώσει την χρεοκοπία είναι λιγότερες από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision, που προσμετρά τις πιθανότητες στάσης πληρωμών με βάση τις τιμές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, έχει πιθανότητες 96% (95,85%) να κηρύξει χρεοστάσιο, ένας συντελεστής αυξημένος σήμερα κατά 20% (21,43%) σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο σχετικός δείκτης δείχνει πιθανότητα χρεοκοπίας για την Ελλάδα σταθερά πάνω από το 80%. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο το ποσοστό εκτοξεύτηκε.
ΤΟ SPREAD ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ
Με βάση τα στοιχεία της CMA, που αποτυπώνει και κατατάσσει τις πιο ευμετάβλητες εκδόσεις ομολόγων κρατών κι επιχειρήσεων του πλανήτη, με βάση τις ποσοστιαίες μεταβολές των 5ετών CDSs, δεύτερη στις πιθανότητες χρεοκοπίας παραμένει η Πορτογαλία, που εμφανίζει ποσοστό 64% (63,95%).
Στο θλιβερό Top10 των πιθανοτήτων χρεοκοπίας, κυριαρχούν πλέον ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν θα θεωρείτο ότι κινδυνεύουν πριν μερικούς μήνες, πέρα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εισέλθει εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδα "κόκκινου συναγερμού".
Συγκεκριμένα, μετά την 3η θέση, που καταλαμβάνει η «παραδοσιακή» στην κατάταξη Βενεζουέλα, ακολουθούν: Ιρλανδία στο Νο4 με πιθανότητες 54%, Ιταλία στο Νο7 με πιθανότητες 35%, Ισπανία στο Νο9 με ποσοστό 31%.
Οσον αφορά τα επίπεδα συναγερμού από τα εταιρικά ομόλογα, η κατάταξη όσον αφορά τις μεταβολές του τελευταίου διαστήματος, βρίθει από τα CDS τραπεζών Ευρώπης, Βρετανίας και Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες χρεοκοπίας που έχουν την μεγαλύτερη μεταβολή είναι: Οι αμερικανικές τράπεζες Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Goldman Sachs, που εμφανίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 7-8% να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Για τις βρετανικές τράπεζες Bank of Scotland, Barclays Lloyds και Royal Bank of Scotland το ποσοστό κινείται στο 7-11%, ενώ για την Banco Santander οι πιθανότητες είναι 5%, για την Credit Agricole 14%, για την Deutsche Bank 12%, για την ING Bank 6,5% και για την ιταλική UniCredit 10,3%.
ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει και τα spread των ελληνικών ομολόγων. Τα ιταλικά CDS εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, όπως και τα ελληνικά.
Συγκεκριμένα, το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων ανέρχεται στις 7.557 μονάδες, των 5ετών στις 3.586 μονάδες και των 10ετών στις 2.107 μονάδες. Το CDS των 5ετών ομολόγων ενισχύεται στις 3.967 μονάδες βάσης.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 10ΕΤΕΣ
Τα 5ετή CDS της Ιταλίας ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 505 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως των 38 μονάδων βάσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 5,5% ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε στις 380 μονάδες.
Αντιστοίχως, τα 5ετή CDS της Ισπανίας ενισχύονται κατά 22 μονάδες βάσης, στις 435 μονάδες. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,29% ενώ το spread διευρύνθηκε στις 355 μονάδες βάσης.
Πηγή: euro2day.gr