Συμμαχίες και ψηφοδέλτια σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Συμμαχίες και ψηφοδέλτια σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η στρατηγική για το επίμαχο θέμα των συμμαχιών, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και… στο βάθος η προετοιμασία για τη «συνάντηση» με την τρόικα συνιστούν τα τρία «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 26 μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.



Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ό,τι αφορά τις πιθανές συνεργασίες με κόμματα, πολιτικές κινήσεις και ανεξάρτητους βουλευτές, έδωσε το στίγμα των προθέσεών και αφού προέβλεψε ότι «η μάχη των εκλογών θα είναι δύσκολη», προανήγγειλε μια πλατιά συμμαχία εκλογική συμμαχία για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας τονίζοντας ότι «όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα, είναι καλοδεχούμενοι».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι σύμμαχοι είναι καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης».

Η «συνταγή» για τα ψηφοδέλτια

Με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων να συνιστά μια επώδυνη διαδικασία, η Κουμουνδούρου περιμένει τις τελικές προτάσεις των νομαρχιακών οργανώσεων για τις εκλογικές λίστες.

Όπως πληροφορείται το iefimerida.gr ειδικότερα για τις εκλογικές περιφέρειες Α’ και Β’ Αθήνας, Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης, οι Νομαρχιακές θα πρέπει να αποστείλουν το σύνολο των προτάσεων που έχουν συλλέξει στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, -σε διαβούλευση με τους συντονιστές των νομαρχιακών και τους υπεύθυνους από τη γραμματεία οργανωτικού- η επιτροπή ψηφοδελτίων συγκροτεί μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία μέχρι τις 6 του επόμενου μήνα πηγαίνει προς διαβούλευση στις νομαρχιακές και η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τέλος, προς την Κεντρική Επιτροπή, ώστε στις 8 Ιανουαρίου να έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες.

Ερχεται διαρκές συνέδριο

Με ορίζοντα το πλαίσιο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, πολλά θα εξαρτηθούν από το επικείμενο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα και του Φώτη Κουβέλη, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κληθούν να πουν «ναι» ή «όχι».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές από την Αγίου Κωνσταντίνου διαμηνύουν πως για τη ΔΗΜΑΡ προέχει η προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποφάσισαν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και του διαρκούς συνεδρίου για το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -μετά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει επίσης σε Διαρκές Συνέδριο με ζητούμενο τις συνεργασίες και την εκλογική τακτική και με φόντο τα παραπάνω, σήμερα στις 11 πμ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ εκλογές 2015 Κουμουνδούρου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ