Προσπαθώντας να διερευνήσουν όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια που θα βρεθούν στον δρόμο της Αθήνας αμέσως μετά τις εκλογές, οι διεθνείς οίκοι βάζουν επί τάπητος ακόμα και την πιθανότητα ενός Grexit.
Συγκεκριμένα, η JP Morgan αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα μικρότερη του 50% να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός. Αν, όμως, συμβεί, οι αγορές θα υποδεχθούν το αποτέλεσμα εξαιρετικά θετικά, άρα οι κίνδυνοι θα ελαχιστοποιηθούν. Το επόμενο βήμα θα είναι να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο και να περάσει στην πιστωτική γραμμή.
Ωστόσο, η λογική γέρνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότητες άνω του 50% να νικήσει) και η JP Morgan σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι επίπονες και μακροχρόνιες, αλλά στο τέλος ευτυχείς. Βέβαια, σε όλο αυτό το διάστημα η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική.
Αν, πάντως, δεν επέλθει συμφωνία, τα σενάρια που δίνει ο διεθνής οίκος είναι: να γίνει κούρεμα μόνο στο χρέος του επίσημου τομέα, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να φλερτάρει η χώρα με μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα χρειαστεί τοίχος προστασίας για τον περιορισμό της μετάστασης.
Από τη μεριά της, η Barclays αναφέρει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να οικοδομήσει μεγάλες πολιτικές συμμαχίες στον Νότο, τότε θα αποτύχει το εγχείρημά του. Όπως αναφέρει στέλεχος της τράπεζας: «Η κυβέρνηση υπό τη ΝΔ υιοθέτησε το γερμανικό δόγμα της λιτότητας και έμεινε πιστή σε αυτό, καθώς πείστηκε ότι τα λάθη και οι παθογένειες της Ελλάδος έπρεπε να θεραπευτούν με λιτότητα. Η πολιτική αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα, αλλά συνέβη το εξής παράδοξο. Όταν η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς σε έξοδο από το μνημόνιο, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την Τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αμφισβητήθηκε η Ελλάδα και η κυβέρνηση και οι αγορές έδειξαν τον δρόμο της απομόνωσης. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις αγορές».
Η Barclays βλέπει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αυτό επισήμως θα σημάνει την έναρξη μιας σκληρής κόντρας με την Τρόικα. Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, οι αγορές θα πάνε 100% απέναντι στην Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας. Όμως από αυτά που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άπαξ και θέλει το ευρώ, είναι βέβαιο ότι δεν θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί. Αν το κάνει, θα είναι για λίγο, ώστε να διαπιστώσει καθεμία πλευρά μέχρι πού φθάνουν τα όρια της άλλης.