Σιράκ και Ντε Βιλπέν έλαβαν 20 εκατ. δολάρια από αφρικανούς ηγέτες - iefimerida.gr

Σιράκ και Ντε Βιλπέν έλαβαν 20 εκατ. δολάρια από αφρικανούς ηγέτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν έλαβαν από αφρικανούς ηγέτες 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να χρηματοδοτήσουν μερικώς τις προεκλογικές εκστρατείες τους, ισχυρίστηκε σήμερα δικηγόρος ο οποίος υποστηρίζει ότι λειτούργησε ως μεσάζων.

Ο Ρομπέρ Μπουρζί, πρώην σύμβουλος του Σιράκ σε θέματα Αφρικής, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, στον οποίο επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι παρέδωσε ο ίδιος βαλίτσες με μετρητά στον Σιράκ και στον Ντε Βιλπέν από τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Γκαμπόν, της Μπουρκίνα Φάσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατά το διάστημα 1995-2005.

Ο Ντε Βιλπέν, πρώην εχθρός του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραιτήθηκε από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα UMP για να ιδρύσει φέτος το δικό του κόμμα, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι συνιστούν απόπειρα να τον αποτρέψουν από το να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόφασή του να καταθέσει μήνυση κατά του γαλλο-λιβανέζου δικηγόρου για συκοφαντία.

Ο Σιράκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απαλλάχθηκε από δικαστή από την υποχρέωση να παραστεί στη δίκη του για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού, δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις καταγγελίες. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Ζαν Βέιλ, είπε ότι ο Σιράκ σκοπεύει και εκείνος να καταθέσει μήνυση για συκοφαντία κατά του Μπουρζί.

Οι ισχυρισμοί του Μπουρζί αναζωπύρωσαν τις επί μακρόν εικασίες ότι οι πρώην γάλλοι ηγέτες χρηματίζονταν από πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική. Ο Μπουρζί διατείνεται ότι τα ποσά αυξάνονταν όσο πλησίαζαν οι εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ