Ψητή πατάτα με λαχανικά και γιαούρτι - iefimerida.gr

Ψητή πατάτα με λαχανικά και γιαούρτι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πολύ νόστιμη ιδέα που γίνεται εύκολα και νηστίσιμη, αλλά βοηθάει και να καταναλώσετε τυχόν παραπεταμένα στο ψυγείο λαχανικά που δεν φτάνουν για ένα ολόκληρο γεύμα.

Η συνταγή είναι μια δική μας προσαρμογή από το kitchendaily.com, και εννοείτε ότι μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε υλικά κατά βούληση.

Υλικά

2 πολύ μεγάλες πατάτες (ή 4 μεσαίες)

2 φλιτζάνια χοντρό αλάτι συν 2 κουταλάκια

1 μελιτζάνα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, σε κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

½ κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μεγάλο κολοκυθάκι, σε κυβάκια

¼ φλιτζ. ξηρό κόκκινο κρασί

3 πολύ ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

¼ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα

½ φλιτζάνι γιαούρτι

Λίγο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίξτε τα 2 φλιτζάνια χοντρό αλάτι σε ένα μικρό ταψάκι. Τρυπήστε γύρω-γύρω τις πατάτες με ένα πιρούνι, βάλτε τες στο ταψάκι πάνω στο αλάτι και ρίχτε τους και από πάνω λίγο απ’ το αλάτι. Ψήστε τις για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι. Βγάλτε τες απ’ το φούρνο και αφήστε τες στην άκρη.

Εντωμεταξύ, κόψτε τις τεσσερις πλευρές τις μελιτζάνας για να αφαιρέσετε την περισσότερη απ’ τη φλούδα. Κόψτε τη μελιτζάνα σε κυβάκια. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με τα 2 κουταλάκια αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη να βγάλουν τους χυμούς τους, για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε πότε. Ξεβγάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και στεγνώστε τα καλά.

Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μετά ρίξτε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το βούτυρο και τσιγαρίστε μέχρι να γίνουν διάφανα, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέστε τις πιπεριές και τσιγαρίστε για 1 λεπτό. Προσθέστε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι και μαγειρέψτε τα για 5 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα, ανακατεύοντας πότε πότε.

Ρίξτε το κόκκινο κρασί, αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί, και μετά ρίξτε τις ντομάτες και μαγειρέψτε ώσπου να μαλακώσουν και να μαζέψουν οι ντομάτες, ανακατεύοντας, περίπου για 8 λεπτά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τον βασιλικό και απομακρύνετε το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

Χαράξτε τις πατάτες στα τέσσερα και πιέστε τις απαλά να ανοίξουν. Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ. Ρίξτε τα λαχανικά μέσα στις πατάτες και από πάνω την παρμεζάνα. Βάλτε τις σε ένα ταψί και ψήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.

Ανακατέψτε το γιαούρτι με το σχοινόπρασο ή το κρεμμυδάκι, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και βάλτε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε πατάτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γιαούρτι λαχανικά συνταγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ