Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] - iefimerida.gr

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τέχνη δεν προκαλεί μόνο θαυμασμό. Προκαλεί και πάθη, σκάνδαλα, αντιπαραθέσεις. Το 2014 είχε αρκετές τέτοιες στιγμές: Από τα σπουδαία έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί και που ακόμα αποκαλύπτονται και διεκδικούνται, μέχρι την καταστροφή έργων από την ΙSIS και τον βανδαλισμό του Κολοσσαίου από τουρίστα στη Ρώμη.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η λεηλασία από τους Ναζί
Χάρη στις εντατικές προσπάθειες των δικηγόρων Christopher Marinello και Pierre Ciric, πολλά έργα τέχνης που είχαν αρπάξει οι Ναζί επεστράφησαν στους νόμιμους ιδιοκήτες ή στους συγγενείς τους, στην πλειονότητά τους Εβραίους. Κορυφαία μουσεία και οργανισμοί ανά τον κόσμο, όπως η Αμερικανική Ενωση Μουσείων και το Sammlung Berggruen του Βερολίνου, βρέθηκαν στην ταπεινωτική θέση να δεχθούν ενδελεχή έλεγχο για να διαπιστωθεί αν κατέχουν έργα που άρπαξαν οι Ναζί.

Δεκάδες δημοσιεύματα έφερε η υπόθεση του Cornelius Gurlitt (φωτογραφία κάτω), του συλλέκτη που μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε πως η περίφημη συλλογή του είχε αρκετά διεκδικούμενα έργα στη συλλογή του, κορυφαίων ζωγράφων όπως ο Ματίς, ο Ντεγκά, αλλά και έργα του Ροντέν.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οταν η ISIS κατέστρεψε αρχαιότητες

Η άνοδος της ΙSIS προκάλεσε καταστροφή και στον πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της Μέσης Ανατολής. Η οργάνωση κατέστρεψε τον τάφο του Ιωνά (φωτογραφία κάτω), το Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, το τζαμί Αl-Qubba Husseiniya στη Μοσούλη και πολλά άλλα.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Επίσης υπάρχουν καταγγελίες πως προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιότητες που άρπαξαν από μουσεία.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Βανδαλίζοντας ένα έργο δημόσιας τέχνης στην καρδιά του Παρισιού
To έργο που δημιούργησε ο περίφημος εικαστικός Paul McCarthy για την Place Vendome στο Παρίσι προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ο τίτλος του ήταν Tree, έμοιαζε με πώμα μπουκαλιού και ήταν από φουσκωμένο πλαστικό. Πολλοί σοκαρίστηκαν βλέποντας φαλλικές αναφορές, άλλοι έγιναν έξαλλοι λέγοντας πως αυτό δεν είναι έργο τέχνης και οι βάνδαλοι ξέσπασαν πάνω του όλα τα απωθημένα τους. Ετσι το έργο αποσύρθηκε από το σημείο.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Γυμνή στο Musée d'Orsay
Mια εικαστικός περφόρμερ στις 29 του περασμένου Μάη μπήκε στο περίφημο Musée d'Orsay του Παρισιού και κατευθύνθηκε στο περίφημο έργο που δημιούργησε ο Gustave Courbet το 1866 με τον τίτλο «Η προέλευση του κόσμου». Η καλλιτέχνης, λοιπόν, κάθισε μπροστά και έκανε μια πραγματική σωματική αναπαράσταση του έργου, σοκάροντας τους παρευρισκόμενους.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Στο βίντεο του έργου, που έχει τον τίτλο «Ο καθρέπτης της προέλευσης», βλέπουμε την καλλιτέχνιδα με ένα φόρεμα με χρυσά στολίδια να δείχνει το αιδοίο της στο κοινό, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας σπεύδουν να τη συλλάβουν.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 7

H γρουσουζιά της Ιταλίας

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που έζησε η Ιταλία το 2014. Αγνωστοι άρπαξαν φρέσκο με τη θεά Αρτέμιδα από την Πομπηία, ενώ ζευγάρι Αμερικανών προσπάθησαν να φυγαδεύσουν αρχαιότητες που πήραν από το ίδιο μνημείο.

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Στη Ρώμη ένας Ρώσος τουρίστας χάραξε τα αρχικά του στο Κολοσσαίο, ενώ στο Μιλάνο φοιτητής έσπασε το πόδι αγάλματος στην προσπάθειά του να βγάλει selfie!

Σκάνδαλα, γκάφες, αναποδιές  που συγκλόνισαν τον κόσμο της τέχνης το 2014 [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ