Η πλήρης υποταγή φέρνει πίσω την Τρόικα και τα... λεφτά της - iefimerida.gr

Η πλήρης υποταγή φέρνει πίσω την Τρόικα και τα... λεφτά της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα φαίνεται ότι θα πάρουν τα μέλη της Τρόικα μετά την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο για την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση του Μεσοπρόθεσμου.

Θα προηγηθεί φυσικά η συνάντηση στην Ουάσινγκτον του επικεφαλής της Τρόικα Πολ Τόμσεν με τη νέα του προϊσταμένη Κριστίν Λαγκάρντ, μεθαύριο Τετάρτη, προκειμένου να λάβει σαφείς οδηγίες αφού πρώτα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η επιστροφή θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, ή θα προηγηθεί η συνάντηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με την κυρία Λαγκάρντ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τα νέα μέτρα τα οποία δείχνουν στους δανειστές μας ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και από εδώ και πέρα θα προσπαθήσει να ακολουθήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, όπως αυτή έχει καταγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο, υπάρχει ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την ευρωζώνη: Η απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012, δύο μήνες νωρίτερα στο τέλος Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή που επεβλήθη από την Τρόικα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις. Αφενός κλειδώνει από νωρίς την οικονομική πολιτική της χώρας και έτσι δημιουργείται ένα σαφές περιβάλλον και αφετέρου δημιουργεί το αίσθημα ασφαλείας στους δανειστές πως ακόμη και αν προκηρυχθούν εκλογές, η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα μπει στον πειρασμό να αλλάξει τα συμπεφωνημένα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τη δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν, καθιστούν μάλλον ασφαλή την πρόβλεψη ότι η Τρόικα θα επιστρέψει και θα δηλώσει ικανοποιημένη για τις αποφάσεις και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αφενός θα ξεκλειδώσει την 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. Ευρώ και αφετέρου θα στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τα κοινοβούλια των δανειστών τα οποία σύντομα θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Για το τελευταίο, μάλιστα, κρίσιμη θεωρείται και η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, στις 29 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν τη δική τους ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ