Από το εξωφρενικό +15% της Ιρλανδίας, στο πεσιμιστικό -7,7% της Ελλάδας, η αγορά ακινήτων, παγκοσμίως, κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα αναζητώντας το σημείο που θα ισορροπήσει.
Το CNBC, με τη βοήθεια του παγκόσμιου μεσιτικού γραφείου Knight Frank, καταγράφει την κίνηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων και βγάζει ένα πρώτο συμπέρασμα το οποίο είναι το εξής: δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τις διεθνείς τάσεις.
Τη στιγμή που σε κάποιες χώρες αρχίζει δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο της «φούσκας», σε άλλες οι πιέσεις και η στασιμότητα διατηρούν τη... θέση τους. Το ηχηρό παράδοξο είναι ότι στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Ιρλανδία (οι αυξήσεις έχουν φτάσει στο 15%), τη στιγμή που ήταν η χώρα που δέχθηκε τα μεγαλύτερα πλήγματα στην οικονομία της, λόγω αυτής ακριβώς της αλόγιστης ανόδου στις τιμές των ακινήτων. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η παράλογη αύξηση, το άρθρο σημειώνει, πως στις ΗΠΑ, το τελευταίο 12μηνο, η αύξηση έχει αγγίξει μόλις το 4,8%.
Για την Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι θετικά, καθώς σημειώνονται οι πιέσεις που συνεχίσουν να υφίστανται στην εγχώρια αγορά ακινήτων. «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι αποτιμήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, αν και ο ρυθμός μείωσης των τιμών εξασθένησε», γράφει το CNBC. Το δημοσίευμα αναφέρει πως σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την αγορά ακίνητων η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει άδειες παραμονής σε κάθε επενδυτή από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποκτήσει ή ενοικιάσει ακίνητο στην χώρα που αξίζει πάνω από 250.000 ευρώ.