Προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής -Γιατί το υπουργείο δεν έφερε οριστική λύση - iefimerida.gr

Προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής -Γιατί το υπουργείο δεν έφερε οριστική λύση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί μέχρι και πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού να διαβεβαίωνε πως έως το τέλος του χρόνου θα έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα του Μεγάρου Μουσικής, όμως τελικά χθες, στις 19.40 το βράδυ, κατατέθηκε μια υπουργική τροπολογία που προβλέπει απλή παράταση ζωής μέχρι τον Μάιο.

Προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής -Γιατί το υπουργείο δεν έφερε οριστική λύση | iefimerida.gr 0

Ουσιαστικά, λοιπόν, διασφαλίζεται ότι δεν θα αρχίσει να υπολειτουργεί και δεν θα βάλει λουκέτο το Μέγαρο Μουσικής ως τον Μάιο, μέσα στην πολιτικά εύφλεκτη εποχή. Η τροπολογία, που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στις 19.40 το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει πως με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται έως τις 30-5-2015 η προσωρινή διευκόλυνση της συνέχισης λειτουργίας του Oργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ)...

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Πολιτισμού δήλωνε στην «Καθημερινή» και την Τασούλα Επτακοίλη στις 16 Δεκεμβρίου «την πρόθεσή του να δώσει οριστική λύση στα πολύ σοβαρά προβλήματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στη γραμμή όσων είχαν συμφωνηθεί προ μηνών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».

Προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής -Γιατί το υπουργείο δεν έφερε οριστική λύση | iefimerida.gr 1

Εν τέλει, η χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού ζητά ουσιαστικά πίστωση χρόνου. «Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη και κατεπείγουσα προκειμένου να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συνολική παρέμβαση στο καθεστώς λειτουργίας του ΟΜΜΑ», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά. Με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν, όμως, παραμένει αβέβαιο αν θα ευοδωθεί αυτός ο στόχος του υπουργού Πολιτισμού. Θυμίζουμε πως στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους όταν ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι είχε αναφερθεί στη σαφή πρόθεσή του να λύσει οριστικά το πρόβλημα του Μεγάρου Μουσικής. Μια λύση με την οποία πολλοί δηλώνουν αντίθετοι, βεβαίως, καθώς αποδέχεται την πλήρη μεταβίβαση του χρέους του Μεγάρου στην ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο και το οποίο τελικά έμεινε μετέωρο, η πρόθεση ήταν να μεταβιβαστεί στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως αντάλλαγμα για την ανάληψη από το κράτος του βαρύτατου χρέους, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, η πολιτεία θα αποκτούσε την πλειοψηφία στο Δ.Σ. με έξι μέλη, ενώ πέντε μέλη θα προέρχονταν από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής -Γιατί το υπουργείο δεν έφερε οριστική λύση | iefimerida.gr 2

Με τη χθεσινή τροπολογία παρατείνεται η θητεία των μελών του παρόντος Δ.Σ. (επίσης ως τις 30-05-2015). Σύμφωνα με το vouliwatch, χθες ο Κώστας Τασούλας διευκρίνισε στους συντάκτες ότι η λύση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι στο πλαίσιο προηγούμενων τροπολογιών. Δεν προχώρησε η ψήφιση του σχεδίου νόμου που είχε υποσχεθεί και στο οποίο είχε τελικά συμφωνήσει και το Μέγαρο Μουσικής, «δεδομένης της πίεσης, δεν υπήρχε χρόνος να βρεθούν οι 10 υπογραφές των υπουργών», όπως σημειώνει η Ειρήνη Κωστάκη στο vouliwatch.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ