La Tribune: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει αλλά το χρέος - iefimerida.gr

La Tribune: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει αλλά το χρέος

Φωτογραφία: EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν προσπαθεί να βρει τα αίτια της συνεχόμενης κρίσης στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει αναζωπύρωση των φόβων μιας πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει την διάθεση να βγει από την Ευρωζώνη και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας το επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Αν η έξοδος από το ευρώ γίνει δεν θα είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αγορών αλλά οι θέσεις των δανειστών δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, των κρατών μελών της Ευρωζώνης,της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Η πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης είναι, επομένως, η επικείμενη συζήτηση μεταξύ των άκαμπτων πιστωτών και των οφειλετών που τους ζητούν να λάβουν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση της χώρας. Το πραγματικό ερώτημα είναι, λοιπόν, γιατί φτάσαμε σε αυτήν την αντιπαράθεση:από τη μία πλευρά, οι πιστωτές αρνούνται οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων του προγράμματος και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει νέες απαιτήσεις στους Ευρωπαίους. Είναι μόνο η καρδιά της ύπαρξης του ελληνικού προβλήματος.

Η πρώτη απάντηση στο ερώτημα είναι η οικονομική αποτυχία της λύσης που εφαρμόζεται από τις τρεις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, κατόπιν αιτήματος της τρόικας. Το "θαύμα" του τρίτου τριμήνου είναι μια οφθαλμαπάτη. Η τουριστική σεζόν ήταν εξαιρετική καθώς ο τομέας αυτός έχει πληγεί λιγότερο από τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας. Αλλά η υπόλοιπη οικονομία παραμένει υπό κατάρρευση. Υπάρχει έκρηξη της φτώχεια και , παρά την μικρή πτώση της, η ανεργία είναι μαζική. Επομένως, η αντιπαράθεση έρχεται από το γεγονός ότι από την μια οι δανειστές θέλουν πίσω τα λεφτά τους και οι Έλληνες θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι το χρέος , το οποίο αντιπροσωπεύει το 175% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας που ανάγκασε την χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα ολοένα και πιο σημαντικά, που της στερούν πόρους από την εθνική οικονομία . Είναι το χρέος που αποτρέπει τη θεραπεία των κοινωνικών πληγών που προκαλούνται από την λιτότητα. Το πιο σημαντικό, αποτρέπει τις πραγματικές επενδύσεις. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που παρουσιάζει τέτοια επιβάρυνση.

Αντίθετα,ένας ελληνικός προϋπολογισμός με μειωμένο επίπεδο του χρέους θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση της χώρας και έτσι θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματική ανάπτυξη. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα συνεχίσει να φυτοζωεί. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν αυτή την πρόταση σήμερα. Το πρόβλημα έγκειται στην άκαμπτη στάση των δανειστών που αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα και δεν θέλουν να ελαφρύνουν την Ελλάδα θέλοντας να δώσουν ένα παράδειγμα ηθικής σε μια χώρα που ξέφυγε από τους κανόνες.

Τέλος, ο αρθρογράφος καταλήγει ότι όσο δεν υπάρχει η διάθεση για ελάφρυνση του χρέους η χώρα θα παραμείνει σε κρίση , είτε κυβερνά η τωρινή κυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα λάθη του παρελθόντος βαραίνουν την χώρα και προκαλούν την πολιτική αβεβαιότητα που είναι η πιο ορατή συνέπεια της κρίσης για τις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα χρέος ελάφρυνση δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ