Απολογισμός της Κομισιόν: Η κρίση δεν έχει περάσει -Γιατί επανήλθε η πιθανότητα ενός ντόμινο - iefimerida.gr

Απολογισμός της Κομισιόν: Η κρίση δεν έχει περάσει -Γιατί επανήλθε η πιθανότητα ενός ντόμινο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο κάνουν έναν πρώτο απολογισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ευρωκρίσης. Συμπέρασμα: οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν επαρκούν.

Την αφορμή του απολογισμού δίνει η πρόσφατη συζήτηση στο Στρασβούργο για την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις επεσήμανε ότι «απέχουμε πολύ ακόμη από την τελική μορφή της απαραίτητης νομοθεσίας». Και αυτό, παρότι η προηγούμενη Επιτροπή υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θεωρούσε ότι η Ευρώπη είχε οχυρωθεί απέναντι στην κρίση με το αποκαλούμενο Six Pack (τη δέσμη μέτρων με την οποία προλαμβάνονται μακροοικονομικές ανισορροπίες), αλλά και το Two Pack (τη δέσμη μέτρων για τη δημοσιονομική σταθερότητα).

Είναι τελικά οχυρωμένη η Ευρώπη απέναντι σε μία νέα κρίση; Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει εν μέρει, αλλά δεν παραλείπει να δώσει τα σχετικά εύσημα και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: «Εντάξει, είναι καλύτερα οχυρωμένη η οικονομία από το 2010 και το 2012» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Έχουν περάσει τις εξετάσεις ορισμένα κράτη-μέλη, η Ιρλανδία μπήκε και βγήκε από το μνημόνιο, η Πορτογαλία μπήκε και βγήκε, στις βαλτικές δημοκρατίες έχουμε οικονομικές επιτυχίες με την έννοια ότι προσαρμόστηκαν. Υπάρχει άφθονη ρευστότητα με πρωτοβουλία του Ντράγκι. Κίνδυνος ντόμινο λένε οι περισσότεροι ότι δεν υπάρχει. Βέβαια δεν μπορεί να είσαι σίγουρος σε αυτά τα πράγματα».

Το ντόμινο στην Ευρωζώνη

Η συζήτηση για έναν- θεωρητικό έστω- κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως ορατός κίνδυνος για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, δύο χρόνια μετά από την αντίστοιχη συζήτηση το καλοκαίρι του 2012; «Δεν υπάρχει με την έννοια ότι θα μας πετάξουν ή υπάρχει πολιτική δυναμική να φύγουμε» λέει ο Γιώργος Κύρτσος. «Υπάρχει όμως ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κατά την άποψή μου έχει εφαρμόσει το 65-70% των συμφωνηθέντων, έχει ένα δύσκολο 30%, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων που είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολο. Από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζει έδαφος δημοσκοπικά, προηγείται καθαρά και θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει προσαρμογή. Επομένως αν επιμείνουμε, ή θα υποχρεωθούμε να σπάσουμε το ρεκόρ ταχύτητας προς το τέλος ή θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ σκληρές καταστάσεις».

Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ

Η σοβαρή προοπτική μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί παρεμβάσεις και σχόλια από την Κομισιόν- και όχι μόνο. Στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για «εκστρατεία φόβου» και ζητεί από τον φιλελεύθερο ευρωβουλευτή και πρώην Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να σχολιάσει τις σχετικές παρεμβάσεις. Σε μία απάντηση που προκάλεσε αίσθηση ο Όλι Ρεν μιλάει για «σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρώ», αλλά και για «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. «Δεν έχω καμία πρόθεση παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας» τονίζει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος. «Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, τόσο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ.Τσίπρας είναι δεσμευμένοι με σαφήνεια ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που μετράει. Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι το βαρύ άχθος του ελληνικού χρέους πρέπει με κάποιον τρόπο να αναδιαρθρωθεί ή να επαναρυθμιστεί, ενδεχομένως παρατείνοντας την περίοδο αποπληρωμής των δανείων και όχι αγγίζοντας το ίδιο το κεφάλαιο».

Το αντίτιμο των μεταρρυθμίσεων

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν τεράστιο αντίτιμο, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Είναι και αυτή μία αλήθεια του απολογισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Πορτογαλία. Η ευρωβουλευτής του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος Άνα Γκόμες δηλώνει χαρακτηριστικά στην Deutsche Welle: «Η Ευρώπη δεν βγαίνει από την κρίση. Γιατί η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική, είναι πολιτική. Οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί στις χώρες της νότιας Ευρώπης που βρέθηκαν σε προγράμματα βοήθειας καταδικάζουν την Ευρώπη. Η κρίση βαθαίνει. Πρόσφατα άκουσα ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Σίντρα, οι σχολικές καντίνες αποφασίστηκε να μένουν ανοιχτές και το Σαββατοκύριακο, ώστε να ταΐζουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους. Του γονείς που πεινούν, γιατί είναι άνεργοι».

Βέμπερ: «Δεν είμαστε δίκαιοι με την Ελλάδα»

Το ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε πολλές φορές στις συζητήσεις που έγιναν στο Στρασβούργο- αυτή τη φορά όχι ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά μάλλον ως παραδειγματισμός για ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Χαρακτηριστική, αν και ιδιαίτερα προσεκτική, ήταν η διατύπωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε αντιφώνησή του προς τον εκπρόσωπο της ιταλικής προεδρίας. «Βλέποντας τι ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι από την Ελλάδα, μία χώρα από την οποία απαιτήθηκαν πολλά, αλλά η οποία πέτυχε και πολλά, με την υποστήριξη σημειωτέον του Γάλλου και του Ιταλού υπουργού Οικονομικών και βλέποντας από την άλλη τι απαιτούμε από τη Γαλλία, τότε δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ, εάν είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα» τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν κρίση ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ