Αν και στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τους τόνους, οι ασκήσεις επί χάρτου εν όψει των δύσκολων ταμειακά μηνών που έρχονται, έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η εξέλιξη στο πολιτικό πεδίο, με την εκπνοή της δίμηνης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, που αγγίζουν συνολικά τα 23 δισ ευρώ.
Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν συνυπολογίσει κανείς αφενός το ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως το τέλος Φεβρουαρίου αφετέρου ότι οι υπολειπόμενες δόσεις από Ευρωπαίους, ΔΝΤ και Ευρωσύστημα ξεπερνούν τα 7 δισ ευρώ, διευρύνοντας έτσι το χρηματοδοτικό «κενό» όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Τα 2,1 δισ ευρώ του πρώτου διμήνου μπορούν να καλυφθούν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των εσόδων. Τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν με τη συμπλήρωση του τριμήνου, όπου οι υποχρεώσεις φτάνουν συνολικά στα 4,6 δισ ευρώ, ενώ στο εξάμηνο ο πήχης θα έχει φτάσει στα 8,9 δισ ευρώ. Οι πιο δύσκολοι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, οπότε οι λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών δημιουργούν ένα "βάρος" 8,8 δισ ευρώ.
Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ταμειακά «εργαλεία» έκτακτης ανάγκης, είναι κοινή η διαπίστωση ότι τέτοιες λύσεις στερούν την αγορά από το «ζεστό» χρήμα, που έχει τόσο ανάγκη. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι χορηγήσεις νέων δανείων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,2%.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων ταμειακών αναγκών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το «πάγωμα» ελαστικών δαπανών, όπως και το «πάγωμα» των πληρωμών σε τρίτους και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το «φρένο» στις επιστροφές φόρων και κυρίως οι έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.