Βλέποντάς τον από μακριά, κάποιος νομίζει ότι είναι απλώς ένας ακόμη μεγάλος βράχος που συνθέτει το περιβαλλοντικό τοπίο των Ελβετικών Άλπεων.
Ομως, αυτός ο ογκόλιθος είναι εντελώς διαφορετικός από όλους τους άλλους. Για την ακρίβεια πρόκειται για το πιο εναλλακτικό και φιλικό με το περιβάλλον καταφύγιο στον κόσμο.
Το ελβετικό στούντιο Bureau A κατασκεύασε μια ξύλινη καμπίνα μέσα σε ένα τεχνητό βράχο από τσιμέντο, τον οποίο τον μετέφερε και τον τοποθέτησε σε ένα απομονωμένο μέρος των Ελβετικών Άλπεων.
Οι αρχιτέκτονες Leopold Banchini και Daniel Zamarbide θέλησαν να σχεδιάσουν, όπως δήλωσαν, έναν καταφύγιο πρωτότυπο που θα αποτελούσε τον ιδανικό φόρο τιμής στον χαρακτήρα του βιβλίου Derborence, που είναι δανεισμένος από το όνομα της ομώνυμης λίμνης, του Ελβετού συγγραφέα Charles-Ferdinand Ramuz.
Ο ήρωας του βιβλίου, ο βοσκός Αντουάν παγιδεύεται στα βράχια έπειτα από κατολίσθηση και επιβιώνει εκεί για επτά ολόκληρες εβδομάδες, πριν τελικά καταφέρει να βρει τον δρόμο για το σπίτι. Οπως γίνεται αντιληπτό, το καταφύγιο -βράχος του Bureau A, ονομάζεται Αντουάν.
«Τα βουνά έχουν τη δύναμη να προκαλούν ταυτόχρονα συναισθήματα γοητείας και φόβου. Η Ελβετία έχει μια μεγάλη παράδοση στην παρατήρηση των Άλπεων, ζει μαζί τους και κρύβεται μέσα τους» λένε στο περιοδικό Dezeen οι δύο αρχιτέκτονες.
Στο τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος, το καταφύγιο Αντουάν περιλαμβάνει μια ξύλινη καμπίνα, εγκιβωτισμένη μέσα σε ένα τσιμεντένιο κέλυφος, το οποίο σχηματίζει έναν τεράστιο βράχο. Το μοναδικό που προδίδει πως αυτός ο βράχος είναι διαφορετικός από τους άλλους είναι μόνο δύο μικρά ανοίγματα που λειτουργούν ως παράθυρα και φυσικά η μακρόστενη εσοχή που λειτουργεί ως πόρτα εισόδου.
Το εσωτερικό δεν είναι τίποτε άλλο από γυμνό ξύλο, από τους τοίχους και το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, ενώ ξύλινες «πόρτες» πέφτουν στηριζόμενες σε αλυσίδες για να σχηματίσουν το τραπέζι, τα καθίσματα και το κρεβάτι. Η διαμονή είναι άνετη για ένα άτομο και για λίγες ημέρες, αφού δεν υπάρχει ούτε στρώμα.
«Ο βράχος “Αντουάν” δημιουργεί ένα αλπικό καταφύγιο, ένα επισφαλές και κάπως ανατρεπτικό μέσο επιβίωσης στη χρήση του, όπου κάποιος μπορεί ελεύθερα να μπει και να κρυφτεί» δηλώνουν οι αρχιτέκτονες και προσθέτουν: «Περιλαμβάνει τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία -σόμπα, κρεβάτι, τραπέζι, τουαλέτα, παράθυρα- αλλά απαιτεί από τον επισκέπτη να πάρει τα ρίσκα του, καθώς ο βράχος απλώς στέκεται πάνω σε ένα βραχώδες έδαφος».