Καζάνι που βράζει θυμίζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συγκεντρώθηκαν 160 βουλευτές, δηλαδή ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.
ΠΑΣΟΚ εναντίον Μαξίμου
Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και δεν διστάζουν να ρίξουν τις ευθύνες στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες, τη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω, προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο.
Πυρά κατά Βορίδη, Λαζαρίδη, Αδωνη
Μάλιστα, στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνη Γεωργιάδη ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό -όπως λένε- αποτέλεσμα.
Μάλιστα, εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, σημειώνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα, αλλά ακόμα και να αποχωρήσει ο ίδιος για να βγει τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο του Προέδρου δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.
«Ας μαζέψει ο Σαμαράς τους δικούς του»
Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημειώνουν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σηφουνάκης: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο αν δεν λάβουν πρωτοβουλίες Σαμαράς-Βενιζέλος
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης θέτει τους δικούς του όρους για να ψηφίσει Σταύρο Δήμα στις δύο επόμενες ψηφοφορίες. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για να συμφωνήσουν σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και να ορίσουν ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.
Γιατί λέει «όχι» σε πρωτοβουλίες ο Σαμαράς
Tο πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του...», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβει κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, παίζει ένα «προεκλογικό παραμύθι που δεν πείθει κανέναν». «Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η ΝΔ, συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.
Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι θα ήταν λάθος του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών, όπως ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί αυτό θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου.
«Τα κάνει για τον Γιώργο Παπανδρέου»
Αυτό που εξαγριώνει το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η υποψία ότι η πρότασή του για «πρωτοβουλίες» απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν, ξέρει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ξέρει ότι έτσι «θα γλιτώσει το Συνέδριο» και ξέρει, τέλος, ότι το πιθανότερο είναι να μην προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να προκαλέσει διάσπαση με νέο κόμμα.
«Βρήκε, λοιπόν, ένα προεκλογικό αφήγημα να δείξει ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και της άρσης του αδιεξόδου, για να έχει κάτι να λέει στις εκλογές» αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν κρύβουν την οργή τους για την τακτική που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Τώρα απαιτούνται καθαρές λύσεις. Την εθνική συναίνεση την προσπαθεί η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία βάζουν οι βουλευτές. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και συγκροτημένο, μπορούμε να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα».
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής:
- Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
- Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
- Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).
- Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
- Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.
- Να παραιτηθεί ο Σαμαράς και να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.
Την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Βενιζέλος με κάθε ευκαιρία, ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της παράταξης, που θα εξετάσει τα νέα πολιτικά δεδομένα.