Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει θέσεις στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει θέσεις στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιώργος Σταθάκης από το γραφείο του, που έχει κατακλυστεί από κόσμο, λέει στο δημοσιογράφο του Channel 4, Πολ Μέισον, τη βασική διάκριση που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη: «Είναι αυτοί που θέλουν τη λιτότητα και αυτοί που δεν την θέλουν».

Εξηγεί τι εννοεί: «Το ένα στρατόπεδο θέλει να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και το άλλο μιλάει για ποσοτική χαλάρωση και δημοσιονομική επέκταση έτσι ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Με το δεύτερο στρατόπεδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Η βουλή μόλις έχει ψηφίσει για την εκλογή του Σταύρου Δήμα και το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό. Ο Πολ Μέισον που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συνομιλεί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -και σκιώδη υπουργό Ανάπτυξης, όπως τον χαρακτηρίζει, και με την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, προσπαθώντας να κατανοήσει τι σκέφτονται τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως το πρώτο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν αποτυχημένο και αν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4% μέσα σε λίγα χρόνια εκτινάχθηκε στο πολιτικό σκηνικό, μπορεί να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, ίσως, χρειαστεί να προσαρμοστούν με την ιδέα ότι ένα αριστερό κόμμα θα κατέχει πλέον τις καίριες θέσεις».

Τη στιγμή που η βασική κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν κάνει συγκεκριμένο το πρόγραμμά του, κατά τον Μέισον «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Θα ζητήσει να διαγραφεί το μισό χρέος της χώρας και η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής της χώρας για τα επόμενα 60 χρόνια». Ο κ. Σταθάκης αναφέρει επ' αυτού: «Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί από το 5% του ΑΕΠ στο 2%». Η προσπάθεια θα είναι να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στο Podemos και το γερμανικό αριστερό κόμμα, ως μέρος ενός ευρύτερου κινήματος κατά των μέτρων λιτότητας στην Ευρωζώνη. Στην ερώτηση, τι θα συμβεί αν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν κάτι τέτοιο και όπως αναφέρει η Die Welt διακόψουν τη χρηματοδότηση, ο κ. Σταθάκης απαντάει χαμογελώντας: «Η ΕΕ λειτουργεί με το καταστατικό και τους κανονισμούς της. Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για λόγους πολιτικής ευνοιοκρατίας».

Ο Μέισον αναφέρει στο άρθρο του πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι ασύνδετο με τις αγορές ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «παίζει» σε μεγάλο βαθμό με το φόβο του κόσμου πως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Συνωμοσία

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αντικρούει τον ισχυρισμό ως εξής: «Ο φόβος είναι πραγματικός. Δεν πρόκειται για μια κυβερνητική συνωμοσία που έχει βάλει τους Financial Times, τους New York Times, τους οικονομικούς αναλυτές και τους τραπεζίτες να ανησυχούν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πήγαν οι εκπρόσωποί του στο Λονδίνο υπήρξε φόβος. Το δημοσίευμα της Die Welt δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους». Το άρθρο σημειώνει πως μπορεί η ελληνική κρίση να μην μπορεί να πυροδοτήσει μια πιθανή κατάρρευση της υπόλοιπης Ευρώπης, ενδέχεται όμως να την αλλάξει με διαφορετικό τρόπο. Τον επόμενο χρόνο στην Ισπανία θα διεξαχθούν εκλογές και το Podemos προβάλει ως φαβορί. Στη Γαλλία η διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο Ολάντ επιμένει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας προς την κατεύθυνση της λιτότητας, ενώ πολιτικοί όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ μιλάει για πολιτικές ανάπτυξης.

Οι θέσεις εργασίας

Επισημαίνει ο Μέισον: «Το παγκόσμιο σκηνικό είναι διαφορετικό τώρα από ότι το 2012. Οι αγορές ομολόγων δεν κινδυνεύουν, ενώ τώρα το ζήτημα είναι ο αποπληθωρισμός. Η Ευρωζώνη είναι στάσιμη και η πτώση του πετρελαίου θα προσθέσει περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές. Ζούμε σε ένα κόσμο με λίγες θέσεις εργασίας, πολύ λίγο πληθωρισμό και αναιμική ανάπτυξη». Κάπου εκεί μπαίνει στην εξίσωση ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει τερματισμό της λιτότητας, μείωση του χρέους και ενδέχεται να αποτελέσει τον καταλύτη ευρύτερων αλλαγών. Το θέμα είναι ποιος θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας. Ο κ. Σταθάκης απαντάει: «Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας. Αυτή θα φτιάξει το πλαίσιο για δημόσιες επενδύσεις, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας». Από την άλλη, όμως, γιατί κάποιος να επενδύσει σε μια χώρα που θα διοικείται από μαρξιστές καθηγητές; Ο κ. Σταθάκης απαντάει και σε αυτό: «Διότι η αριστερά είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σκουντήξει την ανάπτυξη». Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Σταθάκης, σημειώνει ο Μέισον, είναι να «κατασκευάσει» μια ομαλή μετάβαση από τη λιτότητα στην αντί-λιτότητα, δίχως να φανεί ότι η Ελλάδα ξεκινάει από το έτος... μηδέν.

Όσο για την υπάρχουσα κυβέρνηση, σημειώνει πως βρίσκεται σε μια κρίσιμη, αλλά άχαρη στιγμή, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα. Οι πιθανές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 μπορούν να αναδείξουν την πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη πυ θα σταθεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας\, ή θα υπάρξει μια ανανέωση εντολής με ένα πιο «μαλακό» πρόγραμμα από την πλευρά της ΕΕ, καταλήγει ο Μέισον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ