Η κάτω του αναμενομένου επίδοση του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία όπου συγκέντρωσε 160 ψήφους, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με «παγωμάρα» ωστόσο Μαξίμου και Χ. Τρικούπη εμφανίζονται να έχουν διαφορετική οπτική για τις εξελίξεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει στη «σκληρή γραμμή» και δεν συζητά κανένα εναλλακτικό ενδεχόμενο όπως του πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει και την αλλαγή του Σταύρου Δήμα μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και την προσδιορισμό από τώρα ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015. Και φυσικά ούτε σκέψη για απόσυρση του ίδιου από την Πρωθυπουργία.
Το σκεπτικό Σαμαρά είναι συγκεκριμένο. Θεωρεί ότι αν δώσει ημερομηνία εκλογών τώρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα ανάκαμψης. Τουναντίον, θα αναγκαστεί να υπογράψει σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα και στη συνέχεια θα ανοίξει τον δρόμο πανηγυρικά για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.
Ο Σαμαράς πιστεύει ότι για να μπορέσει να «γυρίσει το παιχνίδι» χρειάζεται όλη την κοινοβουλευτική θητεία, προκειμένου να έχει τον απαραίτητο χρόνο για όλες τις κινήσεις: Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, να διευθετήσει το χρέος, να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και να αποδώσουν οι καρποί των θυσιών.
Επιπλέον, στο σκεπτικό Σαμαρά, είναι ότι εφόσον υπήρχε αλλαγή στάσης εκ μέρους του, θα αναιρούσε και την αλλαγή ατζέντας που επιχείρησε με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής (πρώτα ο εκλογή προέδρου και μετά τα μέτρα). Αρα η ΝΔ θα παλέψει πλέον να βρει τους 20 βουλευτές που υπολείπονται για να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός των 180 από τους ΑΝΕΛ, την ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους βουλευτές.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν από το μέγαρο Μαξίμου «θα πάμε σε εκλογική αναμέτρηση» όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει όλα τα διλήμματα σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.
Την «σκληρή γραμμή» Σαμαρά επιβεβαιώνουν συνεργάτες του οι οποίοι αφού απορρίπτουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, επιμένουν να επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Σταύρο Δήμα να έχει θετικό αντίκτυπο.
«Αν δεν εκφραστεί η βούληση της κοινής γνώμης, μέσω των βουλευτών, τότε θα εκφραστεί από τους ίδιους του πολίτες στις κάλπες» έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσδιορίζοντας μάλιστα ως ημερομηνία εθνικών εκλογών την 25η Ιανουαρίου, εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος ούτε στις 29 Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αποκάλυψε το iefimerida, επέμεινε κατά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι, πριν την πρώτη ψηφοφορία, ότι το κλίμα δεν είναι θετικό για την υποψηφιότητα Δήμα καθώς η αντιπολίτευση και πολλοί ανεξάρτητοι επιμένουν στο «όχι». Ως εκ τούτου, πρότεινε στον Α. Σαμαρά να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση στους χειρισμούς.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απέρριψε και εκείνος την πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά συνέστησε στον Πρωθυπουργό να κάνει πίσω στο θέμα του ορισμού ημερομηνίας πρόωρων εκλογών εντός του 2015.
Σύμφωνα με την πρόταση Βενιζέλου, αυτό θα μπορούσε να γίνει σε εύλογο χρόνο και πάντως μετά τον Ιούνιο. Επιπλέον τόνισε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί και το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπου πριν την τρίτη ψηφοφορία αν και αναγνώρισε ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται είναι «προσχηματικές».
Η συνάντηση των δύο ανδρών κατέληξε σε διαφωνία, ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας λίγο αργότερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι ανοικτός σε όλα, μέχρι τις παραμονές της τρίτης ψηφοφορίας.
Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, η πρόταση Βενιζέλου εντάσσεται στην στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Και η οποία δεν είναι άλλη από το να αφήνει την πόρτα της συναίνεσης ανοικτή για να διατηρήσει και διαύλους επικοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενος ότι η πόλωση στις εκλογές θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ να συνθλιβεί.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά των 180, «αν παραμείνουν ως έχουν τα κόμματα σήμερα». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ποντάρουν μόνο σε «αποσκιρτήσεις» από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.
Πώς μπορεί να εξελιχθεί το σχέδιο
- Να γίνει πρόταση από κάποιο πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, εντός των επόμενων ημερών, για ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Ενα τέτοιο στέλεχος θα μπορούσε να είναι ο Σπύρος Λυκούδης, ή οι «7» της ΔΗΜΑΡ που είχαν ήδη συντάξει επιστολή σε αυτή την κατεύθυνση.
- Η πρόταση να περιλαμβάνει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.
- Η πρόταση να μην αφορά αλλαγή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου.
- Οι πρόωρες εκλογές να μη γίνουν πριν από τον Ιούνιο του 2015.
- Να διασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η συζήτηση για το χρέος και η δημιουργία ενισχυμένης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης για μετά το Μνημόνιο.
- Να διασφαλιστεί ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή από τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ ή ανεξάρτητους βουλευτές.
- Να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας τώρα.
Ντόρα-Λοβέρδος-Μητσοτάκης: Να πάρει πρωτοβουλίες ο Σαμαράς
Τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιέγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη από την ψηφοφορία προέδρου Δημοκρατίας. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι ανέμενε «κάτι παραπάνω από 160 ψήφους για τον Σταύρο Δήμα».
Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.
Στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσεται, αξιοσημείωτα είναι η συνάντηση που ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και να γίνει το πρωί της Πέμπτης, αλλά και οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Γιάννη Κουράκου ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικού σκοπού και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, όπως είχαν άλλωστς προτείνει και οι «8» ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά.