Μην σας ξεγελάει το όνομα, έχει μεγάλη χάρη.
Η σπαγγετάτα Πουτανέσκα θεωρείται στην Ιταλία ιερό φαγητό. Σφραγίζει τη μοίρα κάθε Ιταλού, λένε οι ίδιοι, και κάνει όλους τους άνδρες να ομολογούν ότι καμιά δεν μαγειρεύει τόσο καλά όσο η μάνα τους. Η mama italiana βρήκε στην Πουτανέσκα το πιάτο της.
Λέγεται πουτανέσκα γιατί, σύμφωνα με τον ιταλικό θρύλο, την πρωτομαγείρεψαν οι ιερόδουλες της Νάπολης είτε για να τραβήξουν τους πελάτες με την υπέροχη μυρωδιά του σκόρδου και της σαρδέλας είτε για να ανακτήσουν οι πελάτες δυνάμεις μετά την επίσκεψη. Ο,τι θέλουμε πιστεύουμε!
Το πιθανότερο είναι να ονομάστηκε πουτανέσκα γιατί αποτελείται από τελείως ετερόκλητα υλικά που στο πρώτο μάτι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Για μια μακαρονάδα πουτανέσκα χρειάζεται:
Υλικά
- Τομάτες αποφλοιωμένες ή κονκασέ
- Ελιές μαύρες και ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
- Σαρδέλες ανάλατες
- Πιπεριά τσίλι
- Κάπαρη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Μακαρόνια ό,τι σας αρέσει
Εκτέλεση
- Παίρνουμε τις σαρδέλες αλατισμένες και τις πλένουμε να φύγει το αλάτι.
- Βγάζουμε το κόκκαλο
- Σε ένα γουδί λυώνουμε τις σαρδέλες με το σκόρδο. Εντονα, λυώνουμε με δύναμη
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι
- Προσθέτουμε τις λυωμένες σαρδέλες και τις αφήνουμε να λυώσουν ακόμη περισσότερο
- Σε χαλαρή φωτιά, να μην καούν
- Προσθέτουμε τις ελιές, την τομάτα, την κάπαρη, το τσίλι
- Ανακατεύουμε σταθερά και ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά, αν χρειαστεί
- Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε καυτό νερό al dente
- Προσθέτουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι και βράζουν όλα μαζί για 3-4 λεπτά
Ετοιμοι για ένα λουκούλειο φαγητό με μακαρόνια πουτανέσκα, όπως δεν έχετε ποτέ ξαναφάει!
Δείτε τι είνια μια αυθεντική πουτανέσκα, με κάθε τύπου μακαρόνια: