Κομισιόν: Στο 175% του ΑΕΠ θα φτάσει το χρέος της Ελλάδας το 2014 - iefimerida.gr

Κομισιόν: Στο 175% του ΑΕΠ θα φτάσει το χρέος της Ελλάδας το 2014

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης το 2014 φέρνει στο φως αρκετά θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία για το χρέος της Ελλάδας.

Τη στιγμή που μέσω της έκθεσης επιβραβεύεται η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας μας (εμείς και η Κύπρος παρουσιάσαμε τα καλύτερα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα), το χρέος πήρε τον ανήφορο και αναμένεται να φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Οι προοπτικές για το 2015, πάντως, είναι θετικές, καθώς αναμένεται πτώση του χρέους.

Όπως αναφέρει συνολικά η έκθεση, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ύφεση δεν έδωσαν το έναυσμα για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι, η ανεργία έφτασε στο 10,3% εντός της ΕΕ και στο 11,6% στην ευρωζώνη το 2014 σημειώνοντας ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2013. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών παραμένουν σημαντικές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας να παρατηρούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία (πάνω από 20%) και ακολουθούν Κροατία, Κύπρος, Πορτογαλία, επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, έξι κράτη - μέλη αναμένεται να υπερβούν το 100% του ΑΕΠ τους το 2014 (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) ενώ ειδικά για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι μετά από μία μείωση που παρατηρήθηκε το 2012, το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το 2014 φτάνοντας το 175% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές, αναμένεται πως το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το 2015 και πτωτική πορεία αναμένεται να αρχίσει και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική εισήχθη με νόμο το 2010 προκειμένου να αντανακλάται καλύτερα η δημοσιονομική πολιτική της χώρας συνολικά. Η σχετική νομοθεσία υποχρεώνει την κυβέρνηση να εγκρίνει έως τις 30 Απριλίου κάθε χρόνο τη στρατηγική αυτή, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο έως τα τέλη Μαΐου. Η στρατηγική αυτή καλύπτει όχι μόνο τον ετήσιο προϋπολογισμό αλλά και τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνεται. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επικαιροποίησης αυτής της στρατηγικής ως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε περίπτωση που οι μακροοικονομικές ή οι δημοσιονομικές προβλέψεις τροποποιηθούν σημαντικά.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η στρατηγική αυτή αναθεωρείται επίσης όταν υπάρχει ορκωμοσία νέου πρωθυπουργού ή όταν ενεργοποιείται ο διορθωτικός μηχανισμός εφόσον προκύψουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει για την επικαιροποιημένη ή αναθεωρημένη στρατηγική, εντός δέκα ημερών από τη στιγμή της υποβολής του σχεδίου από την κυβέρνηση, καταλήγει η Επιτροπή.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ