Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη εξαίρεση. Τη στιγμή που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εκλογή Προέδρου θα ήταν μια τυπική διαδικασία που θα είχε περισσότερο την έννοια ενός τελετουργικού με ελάχιστη σημασία στα πολιτικά πράγματα της χώρας, στη Ελλάδα λαμβάνει το χαρακτήρα «σκανδάλης» που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις.
Κάπως έτσι σκιαγραφεί ο Guardian την κατάσταση που περιλαμβάνει κι άλλα δεδομένα, όπως: η πτώση των αγορών, το φορτισμένο πολιτικό κλίμα, την Τρόικα και την Ευρωζώνη. Ο καθηγητής του London School of Economics, Κέβιν Φέθερστοουν λέει σχετικά: «Κατ΄εξαίρεση, στην Ελλάδα η αποτυχία εκλογής Προέδρου θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές. Και αυτή η στιγμή μπορεί να έχει σημαντικά επακόλουθα, καθώς διακινδυνεύεται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η ευρύτερη αστάθεια στις αγορές και την Ευρώπη».
Στις 7 μ.μ., είναι φανερό πλέον, όλη η Ευρώπη θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην απόφαση των 300 βουλευτών. Ωστόσο όλοι εξ αυτών ελάχιστα σκέφτονται τον Σταύρο Δήμα, αλλά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σημειώνει το άρθρο, αναφέροντας πως οι πλειοψηφία των αντιπροσώπων επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες. «Αν η Ελλάδα πάει σε πρόωρες εκλογές και αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η χώρα θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές, ενώ η πολιτική σταθερότητα που ο Αντώνης Σαμάρας ποθούσε και εξ αυτού του λόγου έφερε πιο νωρίς την Προεδρική εκλογή, θα έχει χαθεί», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Δημήτρης Καρύδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, λέει από την μεριά του: «Μετά από πέντε χρόνια τεράστιων θυσιών και πραγματική πρόοδο σε μακροοικονομικό επίπεδο, η πολιτική μας φέρνει πάλι στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε – σε κατάσταση κρίσης. Και όλα αυτά εξαιτίας μιας διάταξης στο Σύνταγμα που κανείς δεν είναι δώσει προσοχή στο παρελθόν». Κατά τον κ. Καρύδη δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από αυτή. Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την τελική αξιολόγηση με την Τρόικα, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη της αποδέσμευσης των επτά δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης. Παράλληλα, η αποτυχία του review από τους πιστωτές και οι φόβοι αθέτησης της συμφωνίας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα bank run. Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του Γιάννης Στουρνάρα, σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση όπως σημειώνει το άρθρο, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που ενδέχεται να παρατηρηθεί στην αγορά.
Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να βρει τους υπολειπόμενους βουλευτές που θα προστεθούν στους 155 κυβερνητικούς, για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. Γράφει με νόημα: «Τα έντονα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε μια προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να πείσει κάποιους αμφιταλανετυόμενους βουλευτές». Όπως σημειώνει ο κ. Φέδερστοουν: «Πίσω από τη σκηνή θα γίνουν κάποιες προσφορές σε βουλευτές που ενδέχεται να φοβούνται για το τέλος της πολιτικής καριέρας τους. Αν δεν ψηφίσουν τον Δήμα θα χάσουν τον βουλευτικό μισθό τους και όλα τα βουλευτικά προνόμιά τους. Επίσης γνωρίζουν πως η πλειοψηφία του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές».
Από την άλλη, αρκετοί βουλευτές είναι εκνευρισμένοι με τις συνεχόμενες εξωτερικές παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα, αναφέρει το άρθρο. Η πρόσφατη επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα σηματοδότησε την προσπάθεια της Κομισιόν να στηρίξει πλήρως τον Σαμαρά ενόψει της εκλογής Προέδρου.
Λέει επ' αυτού ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Όλη αυτή η κινδυνολογία και η κουβέντα περί καταστροφής και χάους θα μπορούσε να έχει αντίθετο αποτέλεσμα σε κάποιους βουλευτές που έχουν την αίσθηση ότι εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ. Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει η Προεδρική εκλογή και να προκληθούν πρόωρες εκλογές», καταλήγει.