Πρώτη κάλπη για Πρόεδρο Δημοκρατίας -Τα «ναι» και τα «όχι» - iefimerida.gr

Πρώτη κάλπη για Πρόεδρο Δημοκρατίας -Τα «ναι» και τα «όχι»

Φωτογραφία: SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Μέσα σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που πυροδοτείται και από δημοσιεύματα στο εξωτερικό για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα στη Βουλή η πρώτη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στα στρατόπεδα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου μετρούν και ξαναμετρούν τα «ναι» και τα «όχι», αφού και οι δύο πλευρές ξέρουν πως από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δεν θα ξεκαθαρίσει τίποτα, ωστόσο θα δώσει μία δυναμική στη μία ή στην άλλη πλευρά για τις επόμενες δύο ψηφοφορίες, στις 23 και 29 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Τι περιμένει το Μαξίμου από την απογευματινή ψηφοφορία

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν τα «ναι» της πρώτης ψηφοφορίας στα 161 με 163. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν 25 θετικές ψήφους από τις «δεξαμενές» των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, των 12 βουλευτών των ΑΝΕΛ και των 10 της ΔΗΜΑΡ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως έχει τους 127 «γαλάζιους» και τους 28 «πράσινους» βουλευτές, ενώ υπολογίζει και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν πει πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Συγκεκριμένα, θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι:

  • Παναγιώτης Μελάς
  • Γιώργος Νταβρής
  • Σπύρος Λυκούδης
  • Γρηγόρης Ψαριανός
  • Χρήστος Αηδόνης
  • Κατερίνα Μάρκου
  • Γιάννης Κουράκος (μέχρι την Τρίτη τόνιζε πως βρισκόταν στο «ίσως», ωστόσο αποκάλυψε πως εάν ο πρωθυπουργός τον πείσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, τότε θα πει το πολυπόθητο «ναι»)

Τα «ίσως» που ενδέχεται να μετατραπούν σε «ναι»

Μπορεί το απόγευμα να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, ωστόσο αναμένεται να αλλάξουν στάση στις επόμενες και να υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα ως αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια. Ο λόγος για τους ανεξάρτητους βουλευτές Γιάννη Κασαπίδη, Κώστα Γιοβανόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλη Οικονόμου.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως ακόμα έξι βουλευτές, τρεις της ΔΗΜΑΡ (οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας) και τρεις από τους ΑΝΕΛ (ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά), θα υπερψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν και οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι, αν και δεν έχουν δηλώσει τι στάση θα κρατήσουν, εικάζεται πως θα υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα.

Τα σίγουρα «όχι» στον Σταύρο Δήμα

Στο στρατόπεδο του «όχι» είναι οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ και οι 12 (τυπικά, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει περίπτωση τρεις εξ αυτών να υπερψηφίσουν τον Πρόεδρο) των ΑΝΕΛ, σύνολο 95. Παράλληλα, στα «όχι» θα πρέπει να προσμετρηθούν και αυτά των βουλευτών της ΧΑ, στους οποίους δόθηκε άδεια από τον εισαγγελέα των φυλακών και θα είναι στη Βουλή, καθώς είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν. Επιπλέον, η αντιπολίτευση μετρά και τις αρνητικές ψήφους από 10 ανεξάρτητους βουλευτές:

  • Ραχήλ Μακρή
  • Χρυσούλα Γιαταγάνα
  • Θεοδώρα Τζάκρη
  • Μίμη Ανδρουλάκη
  • Πάρι Μουτσινά
  • Πέτρο Τατσόπουλο
  • Θανάση Παραστατίδη
  • Οδυσσέα Βουδούρη
  • Βασίλη Καπερνάρο
  • Μάρκο Μπόλαρη

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή

«Σταύρος Δήμας» ή «παρών». Αυτά θα ακούγονται στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης (17/12), από τις 7 μ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με αυτό, αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».

Δεν προηγείται συζήτηση πριν από τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο πρόεδρος καλεί έναν βουλευτή από τη συμπολίτευση και έναν από την αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν "παρών". Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσεται πρακτικό, στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα πρακτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ