Κι όμως! Ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα ήταν λίγο πιο... διπλωματικός σε σχέση με αυτά που απαιτεί η Κομισιόν και κατ' επέκταση η Τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ο Γάλλος τόνισε ορθά- κοφτά ότι και δημοσιονομικό «κενό» υφίσταται που πρέπει να καλυφθεί και η πολυσυζητημένη ρύθμιση των 100 δόσεων πρέπει να υποστεί βελτιώσεις, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από τη φορολογία και τις πληρωμές.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η επιμονή (ή εμμονή) των δανειστών; Πολύ απλά ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να «κλείσει» εάν η Αθήνα δεν τους κάνει το... χατήρι. Αν και επισήμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι βελτιώσεις ζητούν- το αρχικό ζητούμενο ήταν η απόσυρση- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα τους... χάλαγε κατ' αρχήν η προθεσμία υπαγωγής να λήξει πιο γρήγορα από τις 31 Μαρτίου κι αμέσως μετά να ξεκινήσει το... πανηγύρι, ειδικά στους μεγάλους οφειλέτες.
Από εκεί και πέρα, ζητούν να τεθούν κριτήρια υπαγωγής, έτσι ώστε να αποκλειστούν τα μεγάλα «πορτοφόλια», κάτι που δύσκολα μπορεί, πλέον, να πραγματοποιηθεί αφού η ρύθμιση ήδη «τρέχει» κι έχουν υποβληθεί περίπου 80.000 αιτήσεις. Αυτό που μπορεί να γίνει και ήδη μελετάται, είναι να ενισχυθεί η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί, προκειμένου να μην μεταπηδήσουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Κι επειδή τα διαθέσιμα είναι μάλλον αδύναμα, δεν αποκλείεται η λύση της απαγόρευσης μεταπήδησης, με ρητή διάταξη νόμου που θα ορίζει ότι όσοι μπήκαν στην πάγια ρύθμιση για οφειλές έως 30/9 και τη χάνουν, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά μόνο εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.