Υποτροφίες σε 25 φοιτητές από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και το Ιδρυμα Κλίντον το 2015 - iefimerida.gr

Υποτροφίες σε 25 φοιτητές από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και το Ιδρυμα Κλίντον το 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δώδεκα σχέδια δράσης για 25 φοιτητές προκρίθηκαν φέτος, τρίτη χρονιά των Υποτροφιών Αγγελοπούλου CGIU για το 2015, με κύρια χαρακτηριστικά τους την αναζήτηση μορφών ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της εμβάθυνσης πρωτοβουλιών, που ήδη είχαν αναδειχθεί σε προηγούμενες χρονιές.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό φέρνει τους φοιτητές που υποβάλλουν σχέδια, με τεκμηρίωση και πρακτική προοπτική, σε επαφή με την εμπειρία του Clinton Global Initiative University (το 2015 θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριδας) και εν συνεχεία στηρίζει τις δράσεις κάθε σχεδίου με ποσό μέχρι 10.000 ευρώ.

Φέτος, τα 12 σχέδια δράσης που επελέγησαν αφορούν 25 νέους (17 φοιτητές και 8 φοιτήτριες).

Τα 6 είναι από ιδρύματα των Αθηνών (3 του ΕΜΠ, ανά 1 από το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο), 2 από της Κρήτης (Πολυτεχνείο Κρήτης και ΤΕΙ Ηρακλείου), και ανά 1 από Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο), Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Λάρισα (ΤΕΙ Λαρίσης).

Δυο από τα σχέδια αυτά αποτελούν συνέχεια δράσεων οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις προηγούμενες φάσεις των υποτροφιών. Και φέτος, οι τομείς δράσης ήταν ο πρωτογενής τομέας/περιβάλλον (4 σχέδια δράσης), η δημόσια υγεία (3 σχέδια), και η καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη (3 νέα σχέδια και 2 συνέχειας).

Αναλυτικά, μια περιγραφή των σχεδίων φοιτητών τα οποία έχουν επιλεγεί για στήριξη από τις υποτροφίες του 2015 δίνεται στην συνέχεια:

Α. Πρωτογενής Τομέας/Περιβάλλον

1. Λογισμικό για την αυτοματοποιημένη τήρηση αρχείων αγροτών
Με την χρήση λογισμικού για φωνητική αναγνώριση στα Ελληνικά, θα μπορούν αγρότες να τηρούν αυτοματοποιημένα αρχεία των εργασιών τους. Η τήρηση αυτών των αρχείων είναι απαραίτητη στα πλαίσια πιστοποιήσεων, π.χ. για την οργανική παραγωγή και για βελτίωση της ποιότητας προϊόντων.

2. Συνδυασμένη χρήση μεθόδων CAD/CAM για περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή
Με την προωθημένη μέθοδο συνδυασμού του σχεδιασμού και της κατασκευής μέσω υπολογιστού (CAD και CAE) που περιλαμβάνει το λογισμικό Geomiso, επιτυγχάνεται η ποιοτικότερη και περιβαλλοντικά πιο φιλική παραγωγή. Περιορίζεται η χρήση καυσίμων και η απελευθέρωση ρυπαντικών ουσιών.

3. Εφαρμογή για παροχή πληροφοριών
για αγροτικά προϊόντα της Κρήτης σε ταξιδιώτες
Με βάση εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που αξιοποιεί χάρτη, θα μπορούν να δίνονται πληροφορίες για την προμήθεια τοπικών προϊόντων - αρχικά της Κρήτης, αργότερα όλης της χώρας - από ταξιδιώτες που συχνά τα αναζητούν. Οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να καταχωρούν τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, με τιμές και με απεικόνιση, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να τα αναζητούν με βάση πληροφορίες GPS.

4. Αξιοποίηση αποξηραμένων φυτών
για την παραγωγή αντικειμένων με 3D printing
Συγκεντρώνοντας αποξηραμένα φύκια που απομένουν στις παραλίες και αποτελούν έως τώρα πρόβλημα για τις παράκτιες περιοχές η συλλογή και η διάθεσή τους, θα παράγονται με μεθόδους 3D printing θήκες για τηλέφωνα, υλικά συσκευασίας κοκ. Επιδίωξη είναι να υπάρξει περιβαλλοντικά φιλική αξιοποίηση μιας ιδιαίτερης πρώτης ύλης, από start-up επιχείρηση.

B. Δημόσια Υγεία

5. Kινητοποίηση για την βελτίωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα
Διαδικτυακή υπηρεσία για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση με στόχο την βελτίωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα ( Bloode). Με την υπηρεσία αυτή θα επιτευχθεί προώθηση της ιδέας της αιμοδοσίας, με σύστημα "ανταμοιβών" και παιγνίων/gamification καθώς και η δημιουργία κοινότητας αιμοδοτών.

6. Δημιουργία κέντρου δωρητών μυελού οστών στην Βόρεια Ελλάδα
Σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταμόσχευσης Δωρητών Μυελού Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών "Save a Life", θα επιδιωχθεί με σειρά ενεργειών η δημιουργία κέντρου εθελοντών στην Βόρεια Ελλάδα, όπου η παρουσία δωρητών μυελού οστών είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι ανάγκες για την καταπολέμηση ιδίως της λευχαιμίας είναι εξαιρετικά υψηλές.

7. Εφαρμογή για αυτοματοποιημένη δημιουργία σχεδίων δίαιτας
Ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα βοηθά τους διαιτολόγους/διατροφολόγους να δημιουργούν σχέδια διαίτας για τους ασθενείς τους, με βάση τα προσωπικά και κλινικά δεδομένα τους. Στόχος: η ελευθέρωση του χρόνου τους προκειμένου να διαθέτουν ποιοτικό χρόνο για την εξατομικευμένη ενασχόληση με τους ασθενείς.

Γ. Κοινωνική ένταξη/αντιμετώπιση της φτώχειας

8. Προώθηση των δεξιοτήτων γραφής κώδικα για υπολογιστές
στον γυναικείο πληθυσμό
Δημιουργία προγράμματος (Code like a Girl) για την πρακτική προώθηση της δυνατότητας γραφής κώδικα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό. Οι γυναίκες, ενώ αποτελούν τον μισό περίπου πληθυσμό, καλύπτουν λιγότερο από 25% των θέσεων εργασίας με πλήρη χρήση υπολογιστών.

9. Διαδραστική ιντερνετική πλατφόρμα για την επίδειξη πειραμάτων σε μαθητές
Δημιουργία διαδραστικής πλατφόρμας για την εκπαίδευση μαθητών σχολείων με την χρήση πειραμάτων. Η πλήρης κατανόηση των φυσικών φαινομένων δεν είναι δυνατή χωρίς την παρατήρηση, την οποία βοηθά η χρήση της πειραματικής μεθόδου: στην σχεδιαζόμενη πλατφόρμα θα φιλοξενούνται πραγματικά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε σχολεία που δεν διαθέτουν εργαστηριακές δυνατότητες.

10. Παροχή υπηρεσιών καθαρισμού ρούχων σε αστέγους
Με την προμήθεια και μετασκευή ενός μικρού βαν, πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, σχεδιάζεται η παροχή υπηρεσίας καθαρισμού ρούχων σε αστέγους, που μπορεί μεν να φιλοξενούνται και να έχουν πρόσβαση σε προσωπική υγιεινή, αλλ' όχι και δυνατότητα καθαρισμού των ρούχων τους. Στόχος είναι η βελτίωση της υγιεινής, κυρίως όμως την στήριξη της αξιοπρέπειάς τους. Παράλληλα, οι άστεγοι που το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην παροχή αυτής της υπηρεσίας ως εθελοντές.

11. Ανάπτυξη της δράσης "ΠΡΟΣΦΕΡΩ" για την συλλογή
και διανομή περισσευμάτων φαγητού
Αναπτύσσοντας την δράση "ΠΡΟΣΦΕΡΩ" που επέτρεψε την συλλογή περισσευμάτων φαγητού και την διανομή σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη στην Λάρισα, η πρόταση αυτή θα δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση δωρεών απ' όσους το επιθυμούν. Πολλές φορές, πρόθυμοι δωρητές δεν κατορθώνουν να επισημάνουν τόπους και φορείς που να μπορούν να αποδεχθούν την προσφορά τους. Με αυτήν την εφαρμογή, το "ΠΡΟΣΦΕΡΩ" θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε εθνική κλίμακα καθώς και σε ευρύτερο φάσμα προσφερόμενων ειδών.

12. Ανάπτυξη της δράσης MathAidGreece για την
διαδικτυακή στήριξη υποψηφίων στις Πανελλήνιες, στα μαθηματικά
Η δράση αυτή συνεχίζει και εμβαθύνει την λογική του MathAidGreece, που παρέχει διαδικτυακά φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα παρουσιαστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Με βοήθεια από υψηλού επιπέδου εθελοντές, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές προετοιμάζονται στον τομέα των μαθηματικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ