Βενιζέλος: «Να κάνουμε ντου, να φύγουμε προς τα μπρος» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Να κάνουμε ντου, να φύγουμε προς τα μπρος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια πρωτοφανή δήλωση προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, να σκιαγραφήσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Βενιζέλος ήταν καθυσυχαστικός για τον κίνδυνο χρεοκοπίας λέγοντας ότι ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι «καθοριστικοί για την ύπαρξη του τόπου» εκτιμώντας ότι αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκπληρωθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τότε «θα αλλάξει η ατμόσφαιρα και θα αποσυμφορηθεί η χώρα».

Σε αυτό το σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «Αν δεν κάνουμε ΄ντου', φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας».

Κατά τον ίδιο, για την ανάσχεση της ύφεσης απαιτείται να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και να αντληθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενοι πόροι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς.

«Κάθε ώρα αυτών των δύο μηνών μετράει ως χρόνος από άποψη προσπάθειας. Στο διάστημα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, εκτελώντας τον προϋπολογισμό και σχεδιάζοντας έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2012 και να προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, [...]πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των εγγυήσεων και να έχει συντελεστεί ο PSI μέχρι τέλους Οκτωβρίου», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αδράνεια, ούτε για οπισθοχώρηση. «Μόνο μπροστά», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι «εθνικής ανάγκης» κι ότι δίνει έναν άδικο και ασύμμετρο πόλεμο, αφού αν νικήσει, η νίκη δεν θα της πιστωθεί και αν χάσει, «όλοι θα το νιώσουν στο πετσί τους»

Αναφερόμενος στη λίστα των 6.000 νομικών προσώπων-οφειλετών του δημοσίου, με τις συσσωρευμένες οφειλές των 32 δισ. ευρώ, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε: «αν παίρναμε το 10% από αυτά τα 32 δισ. θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και ενδεχομένως του 2012».

Πρόσθεσε ότι το πιο καθαρό μήνυμα, που δίδει η ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα συγκυρία, είναι: «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το συγκυριακό πολιτικό κόστος, να ανταποκριθούμε πλήρως έναντι των εταίρων μας».

Σημείωσε ότι θα ήταν «τραγικό ιστορικό λάθος να θεωρήσουμε ότι οι διαρθρωτικές ανάγκες, που έχει η χώρα, επιβάλλονται έξωθεν».

Κατέληξε λέγοντας ότι θα βγούμε από την κρίση και θα υπάρχουν περιθώρια για να παίξουμε το συμβατικό πολιτικό παιχνίδι, αλλά «όχι τώρα, όχι στα επόμενα δύο χρόνια»._

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ