«Πλημμύρισαν» τους δρόμους έχοντας τα χέρια τους υψωμένα και ζητώντας ένα και μόνο πράγμα. Να απονεμηθεί δικαιοσύνη, μετά από τους θανάτους μαύρων πολιτών από πυρά λευκών αστυνομικών, σε απανωτά κρούσματα αστυνομικής βίας, που έχουν ξεσηκώσει τις ΗΠΑ. Χιλιάδες πολίτες έκαναν πορείες, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, που ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Στη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον βρέθηκαν και οι συγγενείς του Μάικλ Μπράουν, του Ερικ Γκάρνερ και του Ταμίρ Ράις, του 18χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στο Φέργκιουσον, του άνδρα που φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» αλλά οι αστυνομικοί δεν χαλάρωναν τη λαβή τους γύρω από το λαιμό τους με αποτέλεσμα να πεθάνει και του μόλις 12 ετών αγοριού το οποίο έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικών επειδή κρατούσε ένα ψεύτικο όπλο.
Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και αλλού, μετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που διαμαρτυρήθηκαν κατά των επιθέσεων που σημειώθηκαν τελευταία, ξυπνώντας το «φάντασμα» του ρατσισμού. Στην Ουάσιγκτον, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η πορεία κατευθύνθηκε στο Καπιτώλιο, έδρα του Κονγκρέσου. Οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη».
Δύο επιτροπές ενόρκων αποφάσισαν να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος των αστυνομικών που εμπλέκονται στους θανάτους των Μάικλ Μπράουν και Ερικ Γκάρνερ, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης.
Η σύζυγος του Ερικ Γκάρνερ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που μίλησαν. «Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο εκεί για να μετέχω στην πορεία για τον Ερικ, αλλά για τις κόρες σας, τους γιους σας, τα ανίψια σας, τους γονείς σας», είπε στον κόσμο. Τα πανό των διαδηλωτών έγραφαν: «Πραγματοποιούμε πορεία για να τερματίσουμε το ρατσιστικό προφίλ», «Ο ρατσισμός είναι αρρώστια. Η επανάσταση είναι η λύση», «Σταματήστε τους αστυνομικούς φονιάδες», «Μην πυροβολείτε, είμαι λευκός», «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλά πανό έγραφαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 43χρονου Γκάρνερ πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, κατά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.