Τετ α τετ με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό είχε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε πως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου στη Lamda Development.
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντια στην παραχώρηση της έκτασης και μάλιστα τα στελέχη του έχουν δεσμευτεί ώστε να γίνει επανέλεγχος όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν ταχθεί στο να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας, και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Την ίδια στιγμή και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με τις οποίες αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης του Ελληνικού. Με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις της ( 2,5, και 10.12.2014 ) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό που παραχωρεί την έκταση στο μοναδικό υποψήφιο “διαγωνισθέντα” LAMDA DEVELOPMENT S.A , καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Τσίπρα με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.
Η Επιτροπή ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το κορυφαίο ζήτημα της παραχώρησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτική εταιρεία.
Η σύμβαση παραχωρεί 6000 στρέμματα του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και 13 χιλιόμετρα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στη εταιρία Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια, έγινε μετά από διαγωνισμό στον οποίο η Lamda Development ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης είναι 222% χαμηλότερο από την σημερινή εμπορική του αξία. Η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. ΤΟ Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει επισημάνει στην σύμβαση πληθώρα ουσιαστικών -και όχι τυπικών ή τεχνικών- παραβιάσεων, και εκκρεμεί απόφαση στην Ολομέλεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε για μια φορά ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην Αεροδρομίου και της παραλίας, και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Σακοράφα: Στη συμφωνία με την Lamda Development έχει παραβιαστεί άρθρα και οδηγίες της ΕΕ
Η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με τις οποίες αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας εκποίησης του Ελληνικού.
Μετά την από 24.3.2014 κατάθεση αίτησης αναφοράς στην Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Φάκου, στην οποία την καλεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να προβεί σε κάθε ενέργεια και να λάβει κάθε μέτρο προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, καθώς τίθεται θέμα μείζονος προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος, που κατά την εκτίμηση της βουλευτού παραβιάζεται από το Δ.Σ του ΤΑΥΠΕΔ, το ζήτημα του Ελληνικού έρχεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Σοφία Σακοράφα με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις ( 2,5, και 10.12.2014 ) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό που παραχωρεί την έκταση στο μοναδικό υποψήφιο “διαγωνισθέντα” LAMDA DEVELOPMENT S.A , καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρεται στην τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού που δεν προβλεπόταν στη διακήρυξη, στην απουσία διαβούλευσης με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπως απαιτεί η οδηγία 2001/42 και η σύμβαση Aarchus, αλλά και στην ευνοϊκή μεταχείριση του επενδυτή κατά τη διαδικασία της επιλογής.
Στις ερωτήσεις της καταλήγει ζητώντας από την Επιτροπή να αναλάβει όλες τις προβλεπόμενες πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι παραβιάσεις.