Αγωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων - iefimerida.gr

Αγωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική πλευρά ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το αποκαλούμενο PSI (Private Sector Involvement) θα πιάσει τελικά το στόχο του 90%, παρά το ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα δείχνουν ότι η συμμετοχή κινείται μετά βίας κοντά στο 80%. Η αισιοδοξία ή η εκτίμηση αυτή βασίζεται κατ' αρχήν στο ότι οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν κάθε λόγο να πιέσουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς η όποια απόκλιση από το στόχο της καθαρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με 106 δισ. ευρώ στο δεύτερο «πακέτο» στήριξης, θα πρέπει να καλυφθεί από τα κράτη-μέλη. Πέρα, όμως, απ' αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι και λόγω των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αγορές της Ασίας υπάρχει χρόνος να καλυφθεί ο στόχος, με τις τελικές ανακοινώσεις να μετατίθενται χρονικά τον Οκτώβριο.

Η διαδικασία σκιάζεται, πάντως, από τις εκρηκτικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Ο βασικός δείκτης συμπεριφοράς των αγορών, τα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών ομολόγων, κινήθηκε εκτός πραγματικότητας, καθώς έφτασε στις 4.851 μονάδες προβλέποντας επί της ουσίας ποσοστό χρεοκοπίας 94% εντός της προσεχούς 5ετίας! Ανάλογες ήταν και οι πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου από τη μια διογκώνονταν τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων κι από την άλλη υποχωρούσαν τα επιτόκια των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων. Το επιτόκιο στο ελληνικό 10ετές έφτασε έως το 20,59%, ενώ το αντίστοιχο γερμανικό έφτασε στα χαμηλά του 1,76%, με το spread να αγγίζει τις 1.900 μονάδες. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το... πανηγύρι στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου έφτασε στο 57,06%, ενώ στο 5ετές η απόδοση διαμορφώθηκε στο 25,41%...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ