Μπρα ντε φερ Ελλάδας- Γερμανίας - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ Ελλάδας- Γερμανίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα για την Ελλάδα, με ευθύνη κυρίως της γερμανικής πλευράς, η οποία όπως όλα δείχνουν θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα, προκειμένου αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά να μην επαναλάβει τα όσα της καταλογίζουν ότι έκανε, ή μάλλον δεν έκανε, μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Μετά τις δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου στο Reuters ότι η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα πως προετοιμάζει «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Αθήνα δεν περάσει την αξιολόγηση της Τρόικας, πληροφορίες στο BLOOMBERG, από τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ετοιμάζει σχέδιο στήριξης των γερμανικών τραπεζών στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Έτσι, πέρα από τις μάλλον γελοίες αναρτήσεις σε ξένα χρηματιστηριακά blogs περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του Σαββατοκύριακου -που διαψεύστηκαν από τον υπουργό ΟΙκονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο αφού όμως είχαν κάνει ζημιά στις αγορές ομολόγων- η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει επί της ουσίας απέναντι της τη γερμανική Κυβέρνηση η οποία πιέζει προς την Αθήνα «αλληθωρίζοντας» παράλληλα προς το εσωτερικό της χώρας και το γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να ψηφιστούν στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν υποτιμούν τις πιέσεις αυτές ωστόσο επισημαίνουν, ότι από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έκανε τις πρόσφατες ανακοινώσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν και με σαφή δημοσιονομικά μεγέθη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση ολα θα έχουν ξεκαθαρίσει έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε συνεδριάζει ατύπως το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, με «πλούσια» ελληνική ατζέντα, καθώς εκτός των συζητήσεων που θα γίνουν για τα ευρήματα της Τρόικας, αναμένεται να επιλυθεί ή τουλάχιστον να δρομολογηθεί η επίλυση του ζητήματος με τις εγγυήσεις για τα νέα ελληνικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα θα βρίσκεται το αργότερο έως τη Τετάρτη στην Αθήνα και το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει έτοιμες απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι διαφαινόμενες φετινές δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Οι ενδείξεις της Τρόικας είναι ότι οι αποκλίσεις αυτές προσεγγίζουν το 1% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,2 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι αποδέχονται πως μόνο το 0,25% προκύπτει από την ύφεση, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει δράσεις και μέτρα που θα αποφέρουν 1,6- 1,7 δισ. ευρώ. Κάποια από αυτά θα έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ τα υπόλοιπα θα στηρίξουν τον Προϋπολογισμό του 2012 έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 6,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, το βάρος μοιραία πέφτει στο Νέο Μισθολόγιο, όπου λόγω των αρνητικών εξελίξεων, οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες των αρχικών επιδιώξεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ πολύ πιο γρήγορα θα γεμίσει και το «καλάθι» της εργασιακής εφεδρείας, καθώς τουλάχιστον 4.500 άτομα κυρίως όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, θα γευθούν τον νέο θεσμό έως το τέλος του μήνα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ