Η παρέμβαση Παπανδρέου εκδηλώθηκε σε μια διόλου τυχαία συγκυρία και σε κλίμα που δείχνει ότι ο Σταύρος Δήμας, πιθανότατα, δεν εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πολλοί εκτιμούν ότι οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη εφόσον συνέβαινε κάτι «δραματικό» και να συναινούσαν στην προεδρική εκλογή. Μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η ριζική αλλαγή της κυβέρνησης και η αντικατάστασή της με μια άλλη «ειδικού σκοπού».
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ακροτελεύτια αναφορά/απειλή του περί δημιουργίας νέου κόμματος, πιο ψύχραιμοι παρατηρητές αναλύουν την ανακοίνωσή του, δίνοντας έμφαση σε ένα σημείο: Στην υπόδειξη περί ανάδειξης κυβέρνησης ειδικού σκοπού με «ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο» προκειμένου να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους,για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα" και να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αυτό το κομμάτι ενόχλησε περισσότερο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, διαβλέποντας πίσω από αυτή την πρόθεση Παπανδρέου να «ακυρώσει» τόσο τον ίδιο όσο και τον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι προφανές ότι στην πρόταση του πρώην Πρωθυπουργού για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν περιλαμβάνονται ούτε ο νυν Πρωθυπουργός ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι δι' αυτού του τρόπου ο Γ. Παπανδρέου παίρνει την εκδίκησή του από Σαμαρά-Βενιζέλο για την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 2011, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους – τον καθένα για συγκεκριμένους λόγους.
Μια πρόταση θα περιλαμβάνει ασφαλώς άλλο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που έχουν ταυτιστεί με την πολιτική που ασκείται. Για το λόγο αυτό, κύκλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, σχολίαζαν με άκρως ειρωνικό τρόπο την ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Παπανδρέου αυτοπροτείνεται ως Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ειδικής συνεννόησης που προτείνει. «Με την δήλωση αυτή, ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στην διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές».
Δεν είναι λίγοι όσοι θυμούνται ότι μια αντίστοιχη πρόταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, είναι και οι «8» ανεξάρτητοι βουλευτές με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, ενώ υποδεικνύουν και δηλώσεις βουλευτών όπως του Δ. Κρεμαστινού, Γ. Κουράκο, Ν. Σηφουνάκη κ.α.
Από την άλλη, αρκετοί παρατηρούν ότι η μακροσκελής ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού, έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο που του αφήνει πολλά «περιθώρια διαφυγής», υποννοώντας ότι μπορεί να κάνει πίσω την ύστατη στιγμή για το κόμμα.