Για πρώτη φορά από τότε που δέχθηκε επίθεση, πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος μπορεί να δει τώρα τη ματωμένη στολή που φορούσε η έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν.
Η 17χρονη Μαλάλα επέτρεψε τη δημόσια έκθεση της ματωμένης στολής, η οποία περιλαμβάνει μια μπλούζα, ένα παντελόνι και μία μαντίλα για το κεφάλι. Η στολή θα εκτίθεται στο Κέντρο του Νόμπελ Ειρήνης στο Οσλο της Νορβηγίας.
Η Πακιστανή έφηβη είναι η νεαρότερη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης στην Ιστορία. Μοιράζεται το φετινό βραβείο με τον Καϊλάς Σατιάρτι από την Ινδία, ο οποίος τιμήθηκε για την καταπολέμηση της καταπίεσης των παιδιών και εργάζεται για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.
Ηδη από τα 15 της η Μαλάλα ήταν ενεργή ακτιβίστρια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Αλλά οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα κορίτσια από τις αίθουσες διδασκαλίας, ενοχλήθηκαν από τη δράση της.
Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ένοπλοι Ταλιμπάν παρακολούθησαν το σχολικό λεωφορείο της και με την απειλή όπλου απαίτησαν από τους συμμαθητές της να τους υποδείξουν τη Μαλάλα και στη συνέχεια την πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Η Μαλάλα βρέθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, σε κώμα για τρεις ημέρες. Τελικά, οι γιατροί κατάφεραν να τη συνεφέρουν και στη συνέχεια την έστειλαν από το Πακιστάν στη Βρετανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και συνέχισε τον ακτιβισμό της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση - παρά τις περισσότερες απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν.
«Μπορούν να πυροβολήσουν μόνο το σώμα μου. Δεν μπορούν να πυροβολήσουν τα όνειρά μου» είχε πει η Μαλάλα στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.
Παρόλο που δεν έχει επιστρέψει ξανά στο Πακιστάν μετά τον πυροβολισμό της, η Μαλάλα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της εκπαίδευσης για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, κάνοντας παράλληλα ταξίδια στη Συρία και τη Νιγηρία.