Σε μία εβδομάδα, στις 17 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα επιτελεία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετρούν και ξαναμετρούν τα «ναι» και τα «όχι» για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου στρέφονται σε τρεις δεξαμενές βουλευτών, δηλαδή σε αυτούς της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό 180 που θα στείλει τον κ. Δήμα στο Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που τουλάχιστον τώρα φαντάζει δύσκολο. Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τις 121 ψήφους για να μπλοκάρουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα και να στηθούν κάλπες για πρόωρες εθνικές εκλογές. Από τις έως τώρα επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων, οι αριθμοί που προκύπτουν είναι: «ναι» 155, «όχι» 99, «ίσως» 46.
Ωστόσο, από την καταμέτρηση των βουλευτών που έχουν τοποθετηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά, αφού πάντα κάτι μπορεί να αλλάξει, όπως στην περίπτωση που επαληθευθούν τα σενάρια για αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία, προκύπτουν οι εξής αριθμοί: «ναι» και «μάλλον ναι» 161, «όχι» και «μάλλον όχι» 128 και «άγνωστο» 11.
Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου στρέφονται σε τρεις δεξαμενές βουλευτών -σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους- για τους «180» και «121» αντίστοιχα.
Τα σίγουρα «ναι» που μετράει η κυβέρνηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρώτες θετικές μετρήσεις δείχνουν πως οι βουλευτές που φαίνονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα είναι 161.
Εκτός από τους 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΝΔ: 127, ΠΑΣΟΚ: 28), υπάρχουν ακόμα 6 ανεξάρτητοι που προσανατολίζονται στο «ναι». Είναι οι Χρήστος Αηδόνης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς και Γιώργος Νταβρής.
Τα δεδομένα «όχι» στην υποψηφιότητα Δήμα
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή εδώ και καιρό. «Δεν είναι θέμα προσώπου, εκτιμούμε τον Σταύρο Δήμα, αλλά δεν θα τον ψηφίσουμε, θα πάμε σε εκλογές», έλεγαν χθες στην Κουμουνδούρου, οπότε 71 βουλευτές ψηφίζουν «όχι». Σε αυτούς όμως θα πρέπει να προστεθούν και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, αφού η στάση του Περισσού είναι δεδομένη. Τέλος θα πρέπει να προσμετρηθούν στα «όχι» και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα δοθεί άδεια στους προφυλακισμένους για να πάνε στην ψηφοφορία, ωστόσο η γραμμή της ΧΑ είναι το «όχι». Συνολικά λοιπόν το «όχι» συγκεντρώνει 99 ψήφους.
Βέβαια, όπως και στην περίπτωση των βουλευτών που τοποθετήθηκαν θετικά μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα, υπήρξαν και 29 που ξεκαθάρισαν πως θα καταψηφίσουν, ανεβάζοντας τα «όχι» στα 128. Πρόκειται για:
Εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ: Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα.
Δέκα από τους ΑΝΕΛ: Πάνος Καμμένος, Γιάννης Δημαράς, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ, Ελενα Κουντουρά, Νίκος Νικολόπουλος, Μαρίνος Ουζουνίδης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Δέκα από τους ανεξάρτητους βουλευτές : Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Θοδωρής Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη.
Τα «μάλλον ναι» και «μάλλον όχι»
Ταλαντευόμενοι, αλλά προς το «ναι», εμφανίζονται τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, και συγκεκριμένα η Μίκα Ιατρίδη καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι που έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Αλεξόπουλος, που εμφανίζονται να κινούνται πιο κοντά στη θετική ψήφο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επομένως, τρεις βουλευτές είναι στο «μάλλον ναι».
Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν φαίνεται πως είδαν και με το καλύτερο μάτι τρεις βουλευτές των δημοκρατικών ανεξάρτητων βουλευτών και πλέον από το «ναι» δείχνουν πως θα σταθμίσουν τη στάση τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου απέφυγαν να τοποθετηθούν δημοσίως, ωστόσο εκφράζουν τους προβληματισμούς τους. Κατά συνέπεια, τέσσερις βουλευτές δείχνουν ναι είναι στο «μάλλον όχι».
Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις και των τεσσάρων βουλευτών Βασίλη Καπερνάρου (ανεξάρτητος), Θωμά Ψύρρα (ΔΗΜΑΡ), Κώστα Δαμαβολίτη (ΑΝΕΛ) και Γαβριήλ Αβραμίδη (ΑΝΕΛ), οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας έχει πει πως θα ψηφίσει «όχι», και μόνο στην περίπτωση που βρεθούν οι 179 ψήφοι τότε η δική του θα είναι η 180ή.
Επομένως, οι 11 παραπάνω μαζί με τους 29 που δείχνουν αρνητική πρόθεση και τους 6 που φαίνεται να στηρίζουν την υποψηφιότητα Δήμα είναι στο σύνολο 46 βουλευτές, η ψήφος των οποίων θα κρίνει αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι.